ZETApress

hírportál

Advent az Állatkertben

Állatkerti BetlehemAdvent idején, sőt egész decemberben félárú jegyekkel kedveskedik az Állatkert a nagyközönségnek. Mától karácsonyig betlehemi élőkép várja a látogatókat a Parasztudvarban, december 6-tól 8-ig pedig az állatkerti Mikulással is találkozhatnak a gyerekek ? tudtuk meg a délelőtti sajtó-nyilvános megnyitón.

Jövő pénteken, Mikulás napján Asha, az elefántborjú is ajándékot kap, hiszen neki ez lesz az első Mikulása a Fővárosi Állat- és Növénykertben. A Mikulás a Parasztudvar melletti Mikulás-házban vár mindenkit. A látogatók kedvezményei egész decemberben tartanak. Holnaptól Szilveszterig a felnőtt-, a diák- és a gyermekjegyek is fél áron válthatóak meg, így a felnőttjegyet 2500 forint helyett 1250-ért, a diák- és a gyermekjegyet pedig 1800 helyett 900 forintért lehet megváltani. A kedvezmény az állatkert pénztáraiban, illetve internetes elővételben megváltott jegyekre vonatkozik, de nem vonható össze egyéb kedvezményekkel.

Mától a teljes adventi időszakban látható az állatkert betlehemi élőképe. Az állatok természetesen valódiak, elevenek, így a látogatók Snuki csacsit és Bimbó tehenet láthatják az állatkerti Betlehemben. A kompozíció többi figuráját, így a szent család, a napkeleti bölcsek, a három pásztor és az angyalok alakjait Mónus Béla fafaragó művész készítette 2007-ben két és fél hónapnyi munkával. A faragott szobrok anyagául szolgáló roppant kőrisfa eredetileg a Margitszigeti Kisállatkertben állt, és kiszáradása miatt volt szükség a kivágására.

A betlehemi élőkép különlegessége a magyaros összhatás. A fából faragott figurákat ugyanis nem a bibliai tájakon egykor viselt öltözékben, hanem a magyar pásztorművészet hagyományos motívumait felelevenítve, magyaros viseletben ábrázolta a művész. Ráadásul az állatok is magyarországi fajták képviselői: Bimbó magyar tarka szarvasmarha, Snuki pedig magyar parlagi szamár. Az állatkert alapítványánál az Advent teljes időszaka alatt tart a karácsonyi örökbefogadás. Egy-egy állatkerti állat jelképes örökbefogadása ugyanis népszerű karácsonyi ajándéknak számít az állatbarátok körében. Az állatkerti nevelőszülők számára ebben az időszakban különleges karácsonyi oklevelet állítanak ki.

Szóljon hozzá!