ZETApress

hírportál

Regisztráltasd a chipet!

Benya és GabeJanuár elsejétől minden négy hónapnál idősebb kutyába kötelező állatorvos által azonosító mikrochipet tetetni, ami révén a kutya gazdája beazonosítható lehetne. Sajnos azóta is sok még a regisztrálatlan kutyachip.

Az Orpheus Állatvédő Egyesület állatmentő szakembereinek tapasztalata az, hogy bár nőtt a chip-es kutyák száma, gyakran találkoznak az utcáról megmentett ebek között olyannal, akinek a mikrochip azonosító számához nem tartozik a petvetdata-rendszerben a tulajdonos kapcsán adat. Gyakran az állatorvos a ludas, hiszen a chip beültetés után a gazdi adatait neki kell a rendszerbe felvinnie.

Kötelező mikrochip, te drága!

Januártól az azonosító chip nélküli kutyákat az állatorvosok nem látják el. Az ebek azonosítását elősegítő mikrochip néhány ezer forintos egyszeri költségét sokan meg szeretnék spórolni, így állatukon a kötelező veszettség elleni védőoltás beadatását, a féregtelenítést, az egyéb kezeléseket is elkerülik. Így az állatok védtelenekké válhatnak az emberre is veszélyes betegségekkel szemben. Akit rajtakapnak egy esetleges ebösszeíráskor a mulasztáson, akár 45 ezer forintos állatvédelmi bírságra is számíthat. A környezettudatos és felelős állattartás része az ebek chippel történő ellátása.

Miért jó a mikrochip?

A chip nagyjából akkora, mint egy rizsszem, és a beültetése látszólag alig különbözik egy egyszerű védőoltás beadásától. A szerkezetet a nyak bal oldalán, a bőr alá helyezik. A transzpondert tartalmazó kapszula szövetbarát anyagból készül, ezért nincs káros hatással az állat szervezetére. A kötelező chip hatalmas előrelépés a kóbor kutyák problémájának megoldása terén ? mondta el Seres Zoltán, az Orpheus Állatvédő Egyesület vezetője ?, hiszen a chip segítségével néhány perc alatt fellelhető a kutya gazdája, már ha a kutyában lévő chip sorszámához naprakész adatokat is társítanak a petvetdata rendszerben.

A tulajdonos és a kutyához kapcsolható információkat rendszeresen frissíteni kell a rendszerben, melyet a gazda állatorvos segítségével tehet meg. Benya, a bernáthegyi és Gabe, a golden retriver kutyusok is regisztrálatlan kutyachippel kóboroltak el otthonról, így hiába van bennük a mikrochip-azonosító, ha a rendszerbe a chip kódja mellé nincs felvíve a gazda neve, telefonszáma és egyéb elérhetősége, őket is nehéz lesz megtalálni.

Szóljon hozzá!