ZETApress

hírportál

A hőguta állatainkat is veszélyezteti

A szélsőséges időjárás, a rekkenő hőség nem csak az embereket, de az állatokat is veszélyezteti. Kedvenceink hozzánk hasonlóan hőgutát kaphatnak, kiszáradhatnak és akár el is pusztulhatnak, ha nem vigyázunk rájuk ? figyelmeztet a Noé Állatotthon Alapítvány.

Budapest legnagyobb állatotthonában az állatokat vízpermettel hűtik, ha 30 fok fölé emelkedik a hőmérséklet. ? Szerencsés helyzetben vagyunk, hiszen az állatotthon erdős területen fekszik, így a legtöbb állatnak elegendő árnyékot adnak a fák, a gazdasági udvarban pedig a szárnyasoknak kialakított medencében szokták hűteni magukat a kutyák ? meséli Bélafalvy Krisztina, az alapítvány szóvivője. ? A hőségre érzékenyebb, idős, vagy nehezen mozgó állatokra azonban külön oda kell figyelni, nehogy hőgutát kapjanak; őket rendszeresen locsoljuk, vízpermettel hűtjük.

A hőguta sok négylábú halálát okozza ilyenkor nyáron, hiszen a felelőtlen gazdik gyakran elfelejtik, hogy amíg ők a légkondicionált irodában hűsölnek, az otthon maradt, esetleg láncra kötött vagy kennelben tartott állatokat a déli nap sugarai érik. A reggel teletöltött vizes-tál pár óra alatt felmelegszik, a víz elpárolog, a kutyaházban pedig ugyanúgy megállhat és felforrósodhat a levegő, mint egy napon parkoló gépkocsiban.

Mire figyeljünk?

A hőguta tünetei lehetnek, ha az állat levegő után kapkod, tekintete merev, nem engedelmeskedik a szokásos parancsszavaknak, bőre meleg és száraz, magas láza van, gyors a szívverése vagy hány. Ha ezeket észleljük kedvencünkön, rakjunk hideg vizes törölközőt az állat szőrtelen testrészeire és azonnal hívjuk ki az állatorvost, mert a hőgutát nem tudjuk házilag kezelni!

A hőguta gyakran halálos, ezért sokkal egyszerűbb megelőzni, mint kezelni. Nagyon fontos, hogy a legnagyobb hőségben ne sétáltassuk kutyánkat, és pláne ne gyakorlatoztassuk, hiszen a nagy bundájú állatok ilyenkor könnyen hőgutát kaphatnak. Azt is vegyük figyelembe, hogy a ?nyomott képű? kutyusok, pl. mopszok, bulldogok jóval érzékenyebbek a hőségre, mint hosszabb orrú társaik. Ha ilyen hőségben testmozgásra készül valaki kutyájával, akkor feltétlenül vigyen magával friss hideg vizet, amit nem csak itatásra, de az állat lehűtésére is lehet használni szükség esetén.

Fontos, hogy a forró aszfalt is égési sérüléseket okozhat, ezért a nagy melegben próbáljuk elkerülni a felhevült utakat, járdákat – válasszuk inkább a zöldebb, füves-fás, árnyékos útvonalakat. A túlsúlyos állatok zsírja hőszigetelőként működik megtartva a szervezetben a hőséget, ezért őket különösen óvni kell a nagy melegtől. Soha ne hagyjuk az állatokat az autóban, hiszen ha kint 25 fok van, akkor bent akár 50 fokra is emelkedhet a hőmérséklet percek alatt ? még résnyire nyitott ablaknál is.

A kertben tartott állatok előtt mindig legyen friss ivóvíz, melyet napközben többször is cserélni kell. Gondoskodjunk arról, hogy kedvencünknek legyen árnyékos, de nem zárt (!) helye, ahova behúzódhat a Nap elől. Lehet, hogy amikor reggel munkába indulunk, még az egész kert árnyékban van, de a Nap előrehaladtával előfordulhat, hogy egy talpalatnyi árnyék sem marad. Gyékény árnyékolókkal, napernyővel biztosíthatunk megfelelő hűsölőhelyet négylábú barátainknak.

A lakásban tartott állatoknál a légkondicionálóval, ventilátorral is óvatosan kell bánni, hiszen kutyánk, cicánk, de akár tollas vagy rágcsáló kedvenceink is huzatot kaphatnak vagy szemgyulladást szedhetnek össze. Az állandóan nyitva tartott ablak is veszélyes lehet, mert a felügyelet nélkül hagyott állatok könnyen kieshetnek, kiugorhatnak rajta.

Akinek hosszúszőrű állata van, konzultáljon állatorvosával, kutyakozmetikussal, és ha nincs egészségügyi ellenjavallat, nyugodtan nyírassa le a nagy bundát rövidebbre. Fehér szőrű, illetve albínó, rózsaszín orrú és fülű állatoknál arra is ügyeljünk, hogy ne égjenek le, óvjuk őket a direkt napfénytől. Mókás, de praktikus viselet a kutyáknak készült napszemüveg, mely szintén hasznos lehet, különösen hosszabb, lehúzott ablakos autókázásnál.

Természetesen nyáron nem csak a hőség miatt van szükség a fokozott odafigyelésre. A nyári allergiaszezonban kedvenceink is lehetnek allergiásak egyes növények termésére, virágporára, de az sem ritka, hogy számukra mérgező vagy épp frissen permetezett növénybe rágcsálnak bele. Hosszú szőrű állatoknál a toklászok és bogáncsok is gondot okozhatnak a fülbe jutva, talppárnák közé fúródva és természetesen a külső paraziták is nagy erővel támadnak ilyenkor, ezért célszerű rendszeresen gondoskodni a kombinált, külső-belső védelemről kijárós kedvenceink számára.

Szóljon hozzá!