ZETApress

hírportál

Örökbefogadást csak felelősen!

Karácsony közeledtével sokakban felmerül a gondolat, hogy kutyát, cicát, vagy más kisállatot ajándékozzanak szeretteiknek. A Noé Állatotthon Alapítvány arra kéri az örökbefogadókat, hogy alaposan gondolják át döntésüket, hiszen egy állat befogadása nem néhány hétre, hanem jó esetben 15-20 évre szól.

Gyakran előfordul, hogy az örömből üröm lesz, hiszen egy nem várt jövevény hatalmas terhet róhat arra, aki kapja. Egy új élőlény befogadása otthonunkba rengeteg örömöt okoz, ugyanakkor nagy felelősség és bizony komoly anyagi vonzatai is vannak, amire nem biztos, hogy megfelelően felkészült az, akit váratlanul meglepnek kutyával, cicával vagy más házi kedvenccel az ünnepek során.

Különösen igaz ez kölyökállatok esetében. Nem csak azért, mert nekik még további oltásokra lesz szükségük, ki kell majd fizetni ivartalanításukat és egyéb költségeiket, hanem mert a kölykök, bármilyen aranyosak is, gyakran sok kárt okoznak a lakásban. Készülhetünk szétrágott papucsokra, ledöntött karácsonyfára, leszakított függönyre, megrágott kábelekre és persze a szobatisztasági gondokra is ? így hamar bosszúság lehet az örömből.

Budapest legnagyobb állatotthona ezért arra kéri azokat, akik kisállat ajándékozását fontolgatják, hogy mindenképpen egyeztessenek előre a leendő gazdival. Persze ekkor oda a meglepetés, mondhatnánk, de egy ilyen döntés mégiscsak évekre szól, nem lehet valakire a tudta nélkül ekkora felelősséget és anyagi terhet róni.

A Noé Állatotthon Alapítvány azt javasolja, hogy ha mindenképpen meglepetést szeretnének, akkor ajándékozzák meg szerettüket jelképesen egy plüssállattal és akár egy házi készítésű ?állatutalvánnyal?, majd karácsony után közösen válasszák ki a befogadásra kerülő kedvencet. Nagyon fontos, hogy a leendő gazdi válassza ki a számára szimpatikus állatot, akivel úgy érzi, hogy el tud majd tölteni tizenegynéhány évet.

Ha valaki mégsem tud ellenállni a kísértésnek és beszerez egy élo állatot a karácsonyfa alá, mielőtt odaajándékozza valakinek, először gondolja át a következőket. Lesz-e a leendő gazdinak elég pénze az állat oltásait, műtéteit, etetését, kezeléseit, a szükséges felszereléseket megvenni?

Kerti tartás esetén tudja-e biztosítani a megfelelő védettséget az időjárás viszontagságaitól? (Ne feledjük, hogy a kutyaházak ára is több tízezer forint!) Nem okoz-e gondot, ha felássa a gyepet, megrágja a virágokat, letapossa a palántákat? Tudja-e a gazdi biztosítani, hogy ne szökhessen el? Mi lesz vele szilveszterkor, amikor petárdák durrognak és minden állat halálra-rémülten menekül?

Lakásban tartás esetén alkalmas-e a hely az állattartásra? Nincsenek-e olyan drága bútorok, értéktárgyak, melyekben kárt tehet? Mi lesz a szobanövényekkel, melyek az állatokra gyakran mérgezőek? Mi lesz, ha kiderül: valamelyik családtag allergiás a kutya-macskaszőrre?

A leendő gazdi életmódja alkalmas-e az állattartásra? Nem utazik-e sokat, ha igen, el tudja-e magával vinni leendő kedvencét vagy marad-e itthon valaki, aki ilyenkor gondoskodni tud róla? Sokan már karácsony másnapján, harmadnapján vendégségbe mennek ? ilyenkor ki vigyáz majd az állatra?

Készüljünk fel, hogy karácsonykor a menhelyek, állatpanziók is zárva tartanak, így érdemes vésztervvel készülni és átgondolni, kinél fogjuk elhelyezni a kisállatot, ha a megajándékozott mégsem kér belőle. Az utcára nem rakhatjuk, hiszen ez komoly bűncselekmény, ami akár több éves szabadságvesztéssel is büntethető.

Ha minden kérdésre tudjuk a választ és minden eshetőségre és vismajor helyzetre felkészültünk, akkor még egy dolgot vegyünk figyelembe: karácsonykor az üzletek is zárva tartanak, így a következő néhány napban ennivalót, almot, pórázt, felszerelést, gyógyszert vásárolni szinte lehetetlen lesz, ahogy az is nehézségekbe fog ütközni, hogy az első állatorvosi vizitet megejtse az új gazdi. Ezért az ajándékozónak kell gondoskodnia a szükséges alapfelszerelésekről és arról, hogy az állatot még az ajándékozás előtt megnézesse állatorvossal és az alapvető ellátásokat (pl. parazita-mentesítés) elvégeztesse.

Azért, hogy elejét vegyék a hirtelen felindulásból fakadó, meggondolatlan ajándékozásnak illetve örökbefogadásnak, vannak menhelyek, melyek az ünnepek előtt 1-2 nappal már nem adnak ki állatot. Ezért ha szándékunk komoly és saját magunknak szeretnénk örökbe fogadni egy gazdátlan állatot, akkor mindenképpen 1-2 héttel az ünnepek előtt érdemes körülnézni az állatotthonokban. Ha ajándékozni szeretnénk, akkor a gazdi-jelölttel látogassunk el a menhelyre, ahol o választhatja ki leendő kedvencét. Igaz, hogy ekkor nem a ?fa alá? kerül meglepetésként az állat, de a felelős döntést így az hozhatja majd meg, aki gondoskodni fog róla egy életen át ? és elkerülhetőek a kellemetlen meglepetések.

Aki úgy döntött, hogy szeretne esélyt nyújtani egy menhelyen fagyoskodó kisállatnak, azt a Noé Állatotthon Alapítvány idei utolsó nagyszabású örökbefogadó napjára várja december 13-án, szombaton 10 és 15 óra között XVII. kerületi, Csordakút úti állatotthonába. (Az örökbefogadáshoz kutyák esetében nyakörv és póráz, macskák esetében macskaszállító kosár szükséges.)

A rendezvényen örökbe fogadókat vásárlási utalvánnyal és jutalomfalattal támogatja a Fressnapf Állati áruház. Az örökbefogadó nap fővédnöke Nick Árpád Guinness-rekorder erőművész, aki 11 órakor egy kb. kéttonnás alapsúlyú tehergépjárműben behúzza az árva kutyáknak szánt adományait az Állatok Karácsonyfájához. A karácsonyfa alá december 13-tól folyamatosan várják az adományokat azoktól az állatbarátoktól, akik szeretnék valamivel meglepni az ünnepeket a menhelyen töltő rászoruló négylábúakat. Bővebb információ és ?kívánságlista? a gazdátlan állatoktól itt olvasható.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. ZETApress » Árveréses borkóstoló az állatokért

Szóljon hozzá!