ZETApress

hírportál

Bel- és külterületi gázolások

Az őszi időszakban a vadon élő állatok éppúgy párzási időszakukat élik, mint ahogy a házi kedvencek. Szaporodási időszakban az állatok zavarodottabban viselkednek, mint egyébként. A sebességet rosszul felmérő autósok ilyenkor sűrűbben ütköznek az utakon kutyával, de őzzel, vagy más természetben élő állattal is.

A MÁTRIX Közhasznú Alapítvány által működtetett baleset megelőzési program szerint nem ritka, hogy a gépjármű elé kerülő állat láttán a technikátlan autós elrántja a kormányt, és maga is baleseti áldozattá válik. Előzzük meg a bajt, és lassítsunk!

A gépjármű vezetőknek tudni kellene, hogy maguk, és utasaik érdekében nem érdemes útra tévedt állat esetén félre rántani a kormányt, mert a sebes járműnek rendszerint házfal, árok vagy fatörzs állja útját, de a gyalogosok közé hajtás is óriási tragédiát okozhat. Érdemes racionális fékezés mellett az út irányában tartani a járművet, hogy a csapódás a lehető legkisebb erővel történjen meg. Aki a megengedettnél gyorsabban hajt, az értelemszerűen nagyobb féktáv mellett tud csak megállni, és nagyobb eséllyel szenvedhet balesetet.

Az Orpheus Állatvédő Egyesület állatmentő csapatát is rendszeresen hívják az utakra gázolás miatt sérült vagy elpusztult állathoz. A gázolók nagy része rendszerint elhajt a helyszínről, pedig a gázolás kimeríti az állatkínzás fogalmát, azaz a gerinces állat gondatlan veszélyeztetését. Ha valaki sérült állatot lát, az a területileg illetékes rendőrséget és állatvédőket tárcsázva igyekezzen a gázolt állat szenvedéseit csökkenteni. Előzzük meg a baleseteket! A képen egy autó által elgázolt, majd magára hagyott, de az Orpheus Állatvédő Egyesület által megmentett kutya látható.

Vödörben végezték volna a kidobott kiskutyák

Szeged egyik kertvárosában egy elhagyatott területen felelőtlen állatkínzó vödörben hagyott magára négy újszülött kiskutyát. Az állatok étlen és szomjan, a hidegben az Orpheus Állatvédő Egyesület állatmentőjének kiérkezéséig 12 órát lehettek. A kihűlt kutyák állapota kritikus. Sokan engedik koordinálatlanul házi kedvenceiket szaporodni, a felelőtlen szaporulatok pedig rendszerint utcára kerülnek kidobásra.

Nagy Róbert állatvédő szerint a legjobb annak a kóbor állatnak, ami meg sem születik. Az Orpheus Állatvédő Egyesület által hangoztatott álláspontban van valami. Mivel világunkat mi magunk alakítjuk, egy kis odafigyelés kellene, hogy a bűncselekménynek minősülő tetteiket a lakosok megelőzzék. Az állatkínzásos bűncselekmény kapcsán az állatvédő szervezet megtette a feljelentést. Az Orpheus Állatvédő Misszió keresi jelen ügyben is az elkövetőket, de lakossági segítség nélkül kicsi az esély, hogy a frissen ellett kutya tulajdonosára ráleljen az állatvédő szervezet vagy a hatóság.

Gazdit keresnek a magára hagyott házi kedvencek! Az Orpheus Állatvédő Egyesület Ebrendészeti Telepén utcára kidobált / megunt állatok tucatjai keresik végső menedéküket, szerető gazdáikat. A gyógyítás, életmentés, szocializáció után az örökbe-adás, a felelős gazdák megtalálása a legnagyobb feladat. Weboldalukon, illetve a +36-20-360-9846 mobilszámon elérhetők az állatvédők, és informálódni lehet a négylábú védencekről, az örökbefogadás menetéről is.

Szóljon hozzá!