ZETApress

hírportál

Mentőkutyák a Gyáli úton

A világ legjobb mentőkutyái vizsgáztak Budapesten. A Gyáli úton tartották a legmagasabb szintű nemzetközi mentőkutyás vizsgát, amelyen a világ legképzettebb mentőkutyás egységei vettek részt. A vizsga során a mentőkutyáknak többek közt összedőlt épületek között kellett megtalálniuk romok alá szorult személyeket.

A vizsgát nehezítette a Vöröskereszt életszerű baleseti szimulációja, melynek során a kutyás egységek valósnak tűnő sérülésekkel, veszélyes környezettel találkoztak. A vizsga célja az, hogy minél képzettebb kutyák és kutyavezetők vegyenek részt a katasztrófák utáni segítségnyújtásban. A nemzetközi vizsga szervezői: a Nemzetközi Mentőkutyás Szövetség, a Magyar Vöröskereszt Budapest Fővárosi Szervezete és a Pest Megyei Kutató-mentő Szolgálat, valamint a részt vevők képzésének lebonyolításban segítséget nyújt a BM OKF Katasztrófavédelmi Oktatási Központ.

A feladatokat nem könnyű teljesíteni, a legnehezebb eltűntek után kutatni romterületen. A vizsgázáshoz használt bontási területen önkéntesek látták el az épületek alá szorult személyek szerepét, nekik sokszor órákat kellett a romok alatt tölteniük teljes csendben, így szimulálják az olyan éles helyzeteket, amelyek természeti katasztrófák után előfordulhatnak. Ezen kívül voltak olyan állomások, ahol kutyákat vagy embereket kellett elsősegélyben részesíteni, illetve nemzetközi mentési irányelvekkel kapcsolatos tudásukról kellett számot adniuk a speciális mentőknek.

Aqua és Liza rendelkezik ezzel a vizsgával. ? A világon napjainkban ezzel a végzettséggel mindösszesen kb. negyvenkutyás-egység (kutya+kutyavezető) rendelkezik, és ezek közül két magyar kutya, Aqua és Liza birtokolja ezt az elismerést ? mondta el Balázs László, a Pest Megyei Kutató-mentő Szolgálat vezetője. Mind a két kutya a Magyar Vöröskereszt Budapest Fővárosi Szervezetének alapszervezeteként tevékenykedő Pest Megyei Kutató-mentő Szolgálat tagja.

Aqua, a hét éves belga juhász és Liza, a kilenc éves labrador retriver Magyarországon legutóbb a múlt héten eltűnt autista kisfiú keresésében nyújtottak segítséget, de nemzetközi katasztrófák, így az indonéziai földrengés utáni mentési munkálatoknál is tevékenykedtek. Mindkét kutya tagja volt annak a csapatnak, amely 2009-ben világbajnoki címet szerzett Magyarországnak a Nemzetközi Mentőkutyás Szövetség által szervezett versenyen.

A mentőkutyás rendezvény a vizsga szervezése mellett egy szakmai továbbképzésnek is helyet ad, ahol 15 külföldi szakember oktatása is zajlik a BM OKF Katasztrófavédelmi Oktatási Központ együttműködésével. Ezeknek az embereknek, akik a világ számos pontjáról érkeznek, a Nemzetközi Mentőkutyás Szövetség nemzetközi oktatói adják át azt a tudást, amely szükséges ahhoz, hogy hasonló rendezvényeken bírálóként részt vehessenek.

A Vöröskereszt és a kutató-mentők együttműködése

A Vöröskereszt természeti katasztrófák esetén a segélyezés megszervezése mellett a mentési munkálatokban is segítséget nyújt. Kardos István, a Magyar Vöröskereszt Budapest Fővárosi Szervezetének igazgatója elmondta, Japánban és Haitin például elsősegélynyújtó csapatok, illetve pszicho-szociális segítségnyújtó vöröskeresztes szakemberek ezrei dolgoztak, hogy segítsenek azoknak az embereknek, akiket a kutató-mentő csapatok hoztak ki a romok alól, Magyarországon pedig tavalyi év folyamán az árvizek kapcsán és a vörös-iszapkatasztrófát követően biztosítottak elsősegélynyújtókat.

A vöröskeresztes elsősegélynyújtók és a kutató-mentő csapatok olajozott együttműködéséhez közös gyakorlatozásra van szükség, melynek során a Vöröskereszt baleseti szimulációs csapata szolgáltatja a sérülteket ? mondta Kardos István. ? Így a kutató-mentők már a gyakorlat folyamán szembesülnek a súlyos sérültek látványával és katasztrófahelyzetre jellemző hangulattal: a romok alatt rekedt emberek kiabálnak, sírnak, jajveszékelnek, ahogyan az valódi katasztrófánál is történik, így pszichésen is felkészültebbek lesznek a mentő csapatok egy éles bevetésen ? mondta az igazgató.

Vérző sérülések, veszélyes baleseti környezet

A romok alatt rekedt sérültek az ún. baleseti szimuláció részei, amelynek során a realisztikusan ábrázolt sérülésen kívül az áldozat viselkedését, ellátásra való reakcióját és a baleseti helyszín valamennyi jellegzetességét egyaránt meg lehet tapasztalni. Baleset során egy jól felkészült elsősegélynyújtó gyors és szakszerű beavatkozása életet menthet. Ha az elsősegélynyújtó megtapasztalja milyen a súlyos sérült látványa és viselkedése, akkor valós helyzetben az áldozat reakcióit megfelelően értelmezve tud hatékonyan elsősegélyt nyújtani. Az elsősegélynyújtás oktatása kapcsán a Magyar Vöröskereszt vezette be ezt a különleges oktatási és gyakorlatozási módszert Magyarországon.

Szóljon hozzá!