ZETApress

hírportál

Kutyapánik a tűzijátékon

Az Orpheus Állatvédő Egyesület tapasztalata az, hogy az augusztus 20-i tűzijátéktól házi kedvencek (kutyák és cicák) százai szöknek el gazdáiktól. A nagy hang és fényjáték a máskor nyugodt, szelíd kutya számára is pánikot okoz.

Az eb akár a pórázt is kitépheti a gazdája kezéből, vagy eszét veszte szétszedhet addig biztosnak hitt kerítést, erős láncot, hogy kimenekülhessen a villogó, durrogó világból. A riadt kutya önhibáján kívül akár gazdáját is megharaphatja.

A kóborrá váló kutyát rendszerint gazdája kezdi el keresni, mégis van, hogy azok az amúgy is túlterhelt, állatvédők által üzemeltetett menhelyek kezébe kerülnek. Náluk rendszerint telt ház van, ezért nem tudnak több kutyát befogadni, így az utcán kóborló kutyák nagy része az eb-rendészeti telepekre kerül, vagy még az utcán bevégzik egy autó kereke alatt.

Kérünk mindenkit, hogy az ünnepek idejére tartsa kedvencét biztonságos helyen, és még a szófogadó, engedelmes kutyákat se vigyék a durrogás közepette póráz nélkül sétáltatni. Az állatokat megelőzésképp a nyakörv mellett elláthatjuk nevet és címet tartalmazó névtáblával, chippel, ismertető jelekkel is, mert elvesztés esetén a plusz információ sokat segíthet az állat hazajutásában.

Ha mégis megtörténne a baj, az elveszett állatát keresse a legközelebbi gyepmesteri telepen ? önkormányzatnál lehet érdeklődni a pontos elérhetőség kapcsán ?, az Állatmenhely portálon, vagy az Orpheus Állatvédő Egyesület Állatbarát web-kuckójában, illetve a Gazdikereső oldalon. Egy kis odafigyeléssel elkerülhetőek az állati problémák, balesetek! ? mondják az állatvédők.

Szóljon hozzá!