ZETApress

hírportál

Új gorillalány Budapesten

Golo, a vezérhím háreme egy Hollandiából érkezett nősténnyel bővült. N’Yaounda a neve, 2001. február 5-én született, és Hollandiából érkezett Budapestre. Ezek a legfontosabb személyi adatai a budapesti gorilla csapat legújabb tagjának. A fiatal nőstényt azért szerezték be az Állatkert szakemberei, mert tenyésztési okokból szükséges volt az gorillaállomány kiegészítése.

Már láthatja a közönség a Fővárosi Állat- és Növénykert legifjabb gorilláját. A hét és fél éves, a hollandiai Arnhem állatkertjéből származó nőstény múlt pénteken érkezett Budapestre, és a napokban már meg is kezdték a többi állattal való összeszoktatását. A N’Yaounda nevű új nősténnyel együtt most már öt nyugati síkvidéki gorilla él a magyar fővárosban: Golo (28), a vezérhím, két nőstény, Liesel (31) és Iringa (10), valamint egy fiatal hím, akit a gondozók Ebobonak (8) neveztek el.

A városligeti intézményben korábban már három alkalommal szaporodtak e ritka, kiveszőben levő allatok. Az itt született utódok – köztük a ma is Budapesten élő Ebobo – mindannyian Liesel és Golo frigyéből születtek. Az embeiszafeásúak -állatkerti féfőhelyének az elmúlt években lezajlott korszerűsítése nyomán – melynek eredményeképpen a gorillák 2003-ban tágasabb belső, 2008-ban pedig a korábbinál csaknem tízszerte nagyobb külső férőhelyet kaptak – lehetőség nyílt arra, hogy a tenyészállományt ne egy pár alkossa, hanem Golo egész háremet kapjon. Ennek a törekvésnek a jegyében került az Állatkertbe 2003-ban az Iringa nevű nőstény, most pedig a nála is fiatalabb N’Yaounda. A most érkezett nőstény tehát tenyésztési célból került Budapestre, ami annál is inkább szükséges volt, mivel Liesel, a legidősebb budapesti nőstény valószínűleg már nem fog több utódot a világra hozni.

A gorillák szaporítása természetesen nem csak azért fontos cél az Állatkert számára, mert a kis állatok különösen népszerűek a közönség körében. Legalább ennyire fontos a természetvédelmi cél is, hiszen a gorillák a szabad természetben ritkulóban vannak, az állatkertek pedig az állomány szaporításával járulnak hozzá e különleges főemlősök megmentéséhez. A gorillák állatkerti szaporítását Európában az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetsége (EAZA) keretében működő, úgynevezett EEP tenyészprogram keretében hangolják össze. Ennek részeként került Budapestre az arnhemi születésű fiatal nőstény is. N’Yaounda egyébként a tenyészprogram szempontjából nagyon értékes kameruni eredetű vérvonal képviselője. A világ állatkertjeiben jelenleg mintegy 760 nyugati síkvidéki gorilla él. A kritikusan veszélyeztetettnek számító főemlősök 1989 óta láthatóak a magyar főváros állatkertjében.

Miben kell a gorillákat szállítani?

Az állatkerti állatok szállításakor speciális állatszállító ládákat használnak. Kialakításukra vonatkozóan a Légifuvarozók Nemzetközi Szövetsége (IATA) részletes szabványt dolgozott ki, amelyet az állatkertek többnyire akkor is irányadónak tekintenek, ha a ládát nem légi, hanem közúti szállításra készítik. A jó láda nem lehet túl szűk, de a túlságosan tágas tér is veszélyes lehet a szállítás során. Az Állatkert műszaki dolgozói a fenti szempontoknak megfelelő ládát készítettek az ifjú gorillahölgy számára. A testre szabott szállítóláda fém kerettel, perforált fabéléssel készült 88x125x114 cm-es méretben. A láda önsúlya 160 kg, gorillával együtt 58 kg-mal nehezebb.

Szóljon hozzá!