ZETApress

hírportál

Eb-rendészből állatrendőrt!

Állatvédők is támogatják az ebadót és az állatvédelmi bírságok szigorításának tervezetét. Nagy számban tart a lakosság úgy háziállatot, hogy ahhoz se megfelelő tartási helye, se anyagi / erkölcsi bázisa nincsen ? vallja az Orpheus Állatvédő Egyesület.

Vannak, akik divatból vesznek magukhoz házi kedvenceket, miközben nem az állat egész életére gondolnak, hanem rövidebb időre. Az állatot a felelőtlen emberek megunva utcára kidobják, kiteszik. Az állatvédők költségeinek fedezése mellett a felelős állattartásra való nevelés, az állatok megbecsülésének javítása is célja annak a jogszabály módosítási tervnek, mely e héten, a Kormány.hu portálon jelent meg.

Önkormányzat által kivetendő ebadó bevezetését, a kölyökkutyák kikötésének tiltását, az állatvédelmi bírság drasztikus emelését, a kutyák fülkorrekciós műtéteinek betiltását, valamint a veszélyesnek minősített ebek nem fajta, hanem viselkedés szerinti meghatározását tartalmazza egyebek mellett az állatvédelmi törvény, illetve az egyes állatvédelmi tárgyú kormányrendeletek módosításának tervezete.

A kormany.hu oldalon elérhető javaslat szerint a jövőben az önkormányzatok évenkénti eb-összeírást végeznek. Mivel azonban az eb-rendészet állami feladat, annak átruházása mellé forrást is kell biztosítani. Állatvédők által is végzett, önkormányzatilag jobban finanszírozott eb-rendészeteken a háziállatok kapcsán keletkező problémák humánus megoldása könnyebbé válik majd.

Az Orpheus Állatvédő Egyesület a kilencvenes évektől folytatja Sintért NE! ? reformprogramját. Az országban 3200 település van, sok helyen az állatvédelmi normákat nélkülöző sintér / gyepmesteri telepek fogják be az utcára dobált kóbor állatokat. A korábbi barbár sintértelepeket modern, állatvédelmi normákat is fontosnak tartó eb-rendészetekké kell alakítani. Ennek mintaintézménye az Orpheus által működtetett Szegedi Eb-rendészet. Szeged város 2006-óta az Orpheus Állatvédő Egyesület gondozásába adta a korábban évtizedekig elfogadhatatlan módon működő gyepmesteri telepet.

Sok településen jelenleg is durva módon bánnak a lakosság által kidobált élő / élettelen állatokkal. Az elavult telepeken se állati jólét, se pedig közegészségügyi minimum nincsen. 2009-től az Országos Képzési Jegyzékben önálló szakmaként jelölik az eb-rendészt. Aki elvégzi a tanfolyamot, az menhelyeken, eb-rendészeti telepeken szakképzett munkaerőként vehet részt a környezetvédelmi munkában. Az eb-rendészetekből idővel kinőhet az ország állatbarát lakossága által oly régóta vágyott állatrendőrség is.

Az állatvédők várják az állatvédelemhez kapcsolódó jogszabályok szigorítását. A problémák megoldásához azonban legfőképpen a lakosság környezettudatos megelőző tevékenysége lenne a legszükségszerűbb. Hiszen ha nem képződik probléma, nem kell annak megoldására költeni sem. Bővebbet idekattintva olvashatunk.

Szóljon hozzá!