ZETApress

hírportál

Elkeltek az Aranytojások!

Az Európai Aranytojás-díjátadó ünnepségre Magyarországon elsőként került sor tegnap délelőtt. A Fauna Egyesület látványos ceremónia keretében jutalmazott négy magyar céget a csendes pasaréti Vadrózsa utcában. Lázár Vendéglője három másik céggel együtt azért kapott jutalmat, mert nem használ kegyetlen tartásból származó ketreces tojást.

Mint Kovács Lázár kérdésemre elmondta, augusztusban négy-öt évre a washingtoni magyar nagykövetségre költözik. Ott is magyaros ételeket főz majd, s ott sem használ ketreces tojást. Itteni vendéglőjét nem zárja be, talán a nővére fogja irányítani, hiszen a tengeren túlról ezt koránt sem tudná megtenni zökkenőmentesen.

Németh Juci, az ismert énekesnő most nem fakadt dalra, prózában vezette a ceremóniát. Hívó szavára az Európai Aranytojás-díjat a SPAR Kereskedelmi Kft-nek, a Marton Tésztaüzem Kft-nek, Lázár Vendéglőjének és a McDonald’s Étteremhálózat Kft-nek adta át Zmeskál Zita, a Fauna Egyesület tojótyúk-projektvezetője. A díjazottak az olyan elkötelezettek táborát szélesítik, mint az Unilever, a McDonald’s Europe, az Európai Parlament és további húsz vezető európai vállalat, melyeket egy nappal korábban jutalmaztak Brüsszelben. Részletek erről honlapjukon olvashatók.

A Compassion in Word Farming (CIWF) és a Fauna Egyesület azokat az európai élelmiszeripari vállalatokat jutalmazza Aranytojás-díjjal, amelyek áttérnek a nem ketreces tojás forgalmazására és felhasználására. A tavalyi díjazottak előző évben több mint ötmillió tojótyúkot szabadítottak ki a ketrecből, az ideiekkel együtt ez a szám már tízmillióra nőtt. Annak ellenére, hogy egyre növekvő mértékben állítanak elő etikus tojást, Európában a tojótyúkok háromnegyede még mindig ketrecbe zsúfoltan él.

Már az elmúlt keddi sajtótájékoztatón is elhangzott, hogy Magyarországon a tojótyúkok körülbelül egyharmadát tartják ketrecben. Néhány más európai országban sajnos ez a szám ennél is magasabb: Spanyolországban és Portugáliában 97%. A díjátadó világosan jelzi azt, hogy az élelmiszeripar a ketreces helyett egyre inkább az alternatív tojást részesíti előnyben.

A tojásiparra egyre nagyobb nyomás nehezedik a mélyalmos és a szabadtartású tojás előállítása kapcsán. A nem ketreces tojás iránt növekvő keresletet Európában a világ legnagyobb márkái igyekeznek kielégíteni, amiért Aranytojás Díjban részesülnek. Kérdés számunkra, hogy a termelők az Európában 2012-től életbe lépő ketreces tilalomban miért nem látják meg az új piaci lehetőséget ? vallotta nemrég Rowen West-Henzell, a CIWF élelmiszerpolitikai tanácsadója. Azok a termelők és élelmiszeripari cégek, akik még nem hagytak fel a ketreces tojás előállításával, illetve felhasználásával, rá kell ébredniük a változtatás sürgető szükségére. A fogyasztók ugyanis nem kívánnak többé kegyetlen ketreces tartásból származó tojást fogyasztani ? tette hozzá Rowen West-Henzell a brüsszeli díjátadón.

Magyarországon fél éve indítottuk az élelmiszeriparral való együttműködés kialakítását, amit hosszú távra tervezünk. Nagyon örülök annak, hogy máris négy hazai cég elkötelezte magát, amellyel több mint fél millió hazai tojótyúkot menekítettek ki a ketrecből, vagyis a teljes állomány kb. 15%-át. Ezért folytatjuk tovább a tojást termelő, feldolgozó vagy forgalmazó cégek bevonását az etikus kereskedelem kialakításába a gazdasági állatok iránt érzett felelősség alapján ? hangsúlyozta Zmeskál Zita, a Fauna Egyesület tojótyúk-projektvezetője.

Célunk, hogy 2012-re a ketreces helyett mélyalmos tartású baromfifarmról eredő tojást használjunk fel, mert a gazdasági állatok jólétéért folyó törekvések mellett teszünk hitet. Emellett a tojás bel-tartalmának és minőségének javulását várjuk, valamint a vásárlók igényeinek kívánunk megfelelni ? nyilatkozta Kétyi Károly, a Marton Tésztaüzem Kft. vezetője, aki állattenyésztőként kezdte valaha pályáját.

Ez egy nagyon jó kezdeményezés Európában. A média és a közéleti személyiségek szerepe óriási lehet az ilyen és ehhez hasonló kampányokban. Segíthetek abban, hogy az emberek minél jobban odafigyeljenek a tojás eredetére. Az étterem számára tojást beszerezni egyáltalán nem könnyű, mégis sikerült találnom egy mélyalmos tojást forgalmazó céget ? mondta Kovács Lázár, ismert hazai mesterszakács és a Fauna Egyesület kampányának támogatója.

A SPAR etikus kereskedelmi vállalat, mely 17 éve van jelen Magyarországon. Sikertörténetének alapja, az a tudatos kereskedői attitűd, melynek lényege: vevőinek csak a legfrissebb árut kínálja, legjobb minőségben, kedvező áron, az élelmiszerbiztonságra helyezve a hangsúlyt. A vásárlói igényeket maximálisan figyelembe vesszük, elsőként karoltuk fel az egészséges életmód népszerűsítését is. Ebbe a filozófiába illeszkedik az állatbarát gazdálkodásból származó élelmiszerek, így a jobb minőségű mélyalmos, szabad tartású, és bio-tojások előnyben részesítése. Nevükben Laber Zsuzsa kommunikációs igazgató vette át a díjat. Komolyan vette a sajtótájékoztatót, mert a cégüket bemutató írott anyaggal ő készült egyedül.

Nagyon elégedettek vagyunk a CIWF elismeréséért, amiért fokozatosan egész Európában kivonjuk a ketreces tojásokat a reggeli menüből. Fogyasztóink egyre inkább odafigyelnek az állatok védelmére és a fenntarthatóságra. Hisszük, hogy amit teszünk, az helyes, mert újabb nagy előrelépést tettünk a minőségi gyorsétkeztetés felé. Bár a ketreces tojás teljes kivonása egész Európában hatalmas feladat elé állít bennünket, 2010-ig mégis teljesíteni fogjuk ? vallja a McDonald?s Europe. A díjat minőségbiztosítási vezetőjük, Cselényi Tibor vette át.

Amíg Kovács Lázár biotojásból készült omlettjét fogyasztottuk, azon gondolkodtunk, hogy több mint háromszázmillió tojótyúk él Európában, melynek háromnegyedét tartják kegyetlen körülmények között, ketrecben. A madarak egy A4-es lapnál kisebb területen összezsúfolva, megfosztva minden természetes viselkedési formától tengetik napjaikat. Hála a kampánynak, egyre többet sikerül kiszabadítani közülük, véget vetve ezzel végtelennek tűnő szenvedésüknek.

Szóljon hozzá!