ZETApress

hírportál

Megvédjük a hiúzokat

Már a hiúzokat is védi a Washingtoni Egyezmény. Az Országgyűlés elfogadta a veszélyeztetett, vadon élő állat- és növényfajok nemzetközi kereskedelméről szóló Washingtoni Egyezmény változásairól szóló törvényjavaslatot.

Az egyezményt egy konferencia keretében módosították az érintett országok még márciusban. A javasolt változtatások elfogadásának köszönhetően a védett fajok listája ismét bővült ? tudatta a WWF. A törvény értelmében olyan újabb fajok élveznek ezentúl védettséget, mint az iráni császárszalamandra, négy tüskés-farkú leguán faj, a piros-szemű levelibékák összes faja, egy orrszarvúbogár-faj, egy rózsafa-faj és több, kizárólag Madagaszkáron honos ritka növényfaj.

Az újonnan listára került fajok mellett továbbra is szigorú védettség alatt áll az afrikai elefánt zambiai és tanzániai állománya, mely megakadályozza a két országból származó elefántcsont nemzetközi kereskedelmét. Az afrikai elefántok a mai napig az orrvadászok kedvelt célpontjai a feketepiacon értékesíthető agyaruk miatt, így ezen állatok fokozott védelme elengedhetetlen túlélésükhöz.

A módosított egyezmény a Magyarországon előforduló, fokozottan védett eurázsiai hiúzok számára is biztonságot jelent. A konferencián elhangzott ugyan egy javaslat amerikai oldalról, amely jóváhagyta volna, hogy a vörös hiúz prémjével engedély nélkül kereskedjenek, ám ezt elutasították. A döntés a hazánkban élő hiúzokra is hatással lett volna, mert a vörös hiúz és a hazai, eurázsiai hiúz prémjét ránézésre nem lehet egymástól megkülönböztetni.

A Washingtoni Egyezmény 1973-ban jött létre 26 ország aláírásával. Magyarország 1985. május 29-én csatlakozott a megállapodáshoz. Az egyezmény azon fajokat védi, amelyek a nemzetközi kereskedelem miatt kerültek veszélybe. A Washingtoni Egyezmény a világ egyik legnagyobb és leghatékonyabban működő nemzetközi természetvédelmi megállapodása, jelenleg mintegy 35 ezer állat- és növényfaj tartozik a hatálya alá.

Szóljon hozzá!