ZETApress

hírportál

Kutyakozmetika vidéken is

Az Illatos úti örökbefogadási napon kozmetikusok is foglalkoztak a kutyusokkal, írtuk meg három hete. Akkor nem beszélgettem el velük, aztán a minap egy vidéki ház falán is kutyakozmetikát hirdetett valaki. Érdekelt a téma, ezért felkerestem a kozmetikust.

A terület korábbi ellátatlanságából adódó igény adta az ötletet a szakma kitanulásához, mondta a mester. Három hónapig járt fel a fővárosba, ahol a szakma kiváló mesterei oktatták. A gyakorlati tudnivalókat saját óriás snauzerén sajátította el. Kozmetikusból, tenyésztőből, állatorvosból és ipartestületi vezetőből álló vizsgabizottság előtt végül 72-en tettek sikeres vizsgát az egész ország területéről.

A kozmetikus munkája sokrétű. Sok a kiállítás, a kedvenceket erre is fel kell készíteni. Az uszkárokat nyírni kell, a nagytestű fajtákat trimmelni. Ez utóbbihoz speciális késre van szükség, mellyel az elöregedett szőröket lehet eltávolítani. Így előzik meg a lapajok kialakulását. A nyírós fajtáknál vigyázni kell a sérülés veszélyre, valamint az azonos szálhosszúságra. Két azonos kutya esetén a zsűri gyakran a kozmetikázás miatt dönt valamelyik kutya javára. Ha ezt közlik a gazdával, a vesztes szidja a kozmetikust. Vannak, akik különböző színű spray-ket is használnak a nyíráshibák kijavítására, ami nem csak etikátlan, de az állatra nézve káros is lehet.

Nem csak a kiállításra váró kutyát kell kezelni, hanem a házőrző is igényli a rendszeres gondozást. Az óriás snauzert három-négyhavonta kell trimmelni, az uszkárt hat-nyolchetente kell nyírni a kiállításoktól függetlenül. Ilyenkor a kozmetikus fürdetéssel kezdi a munkát, levágja az állat körmeit, kitisztítja a fülét és átvizsgálja a talpszőrzetét. Ilyenkor azok a gennyes sebek is felfedezhetők, amelyek nem látszottak a szőrzet miatt.

Kívül-belül gondozzák az állatot

A fogazat átvizsgálása ugyancsak része a munkának. Bizonyos foghibák örökölhetők, így az ilyen állatot ki kell zárni a tenyésztésből. Hasonló sorsra jut a rejtett heréjű kan is. Ezekre a hibákra fel kell hívni a tulajdonos figyelmét, mert ezt az állatot felesleges nevezni a versenyre, vagy a kiállításra. A jó kozmetikus ezzel felesleges pénzkidobástól menti meg a kutya tulajdonosát.

A speciális szerszámok nagyon drágák, többségük csak külföldről szerezhető be. Egy városközpontban lévő műhely fenntartása sokba kerülne, ezért a mester inkább házhoz megy. A munkához speciális szállítható munkaasztalokat is tervezett külön kis- és nagytestű kutyák részére. Fontolgatja, hogy gyárt-e belőle megrendelésre a konkurenciának. Munkakezdés előtt mindig elkéri az állat oltási bizonyítványát, mert korábban egy csau-csau megharapta körömvágás közben. Mégsem híve a szájkosárnak.

A több óráig tartó munka alatt az állat szájának összekötése embertelen lenne, a nagytestű kutyákra tett fémszájkosár viszont a mesternek okozhatna sérülést. Az állat ezzel jókorát üthetne. A kozmetikus munka közben csak az állat jóindulatára számíthat, s egy esetleges sérülésből adódó kártérítést sem kérhet a gazdától. A biztosítás is költséges lenne, amit csak áremeléssel tudna kigazdálkodni. Ezt sem akarja, ezért aztán ő is mindig szeretettel közeledik a páciens felé. Megérzik ezt a kutyák is, és nyugodtan tűrik az érdekükben történő beavatkozást.

Szóljon hozzá!