ZETApress

hírportál

Rákosmenti macskajaj

Ismét hatósági felkérésre segített iszonyú körülmények között élő, bajbajutott, elhanyagolt állatokon a NOÉ Állatotthon Alapítvány. A XVII. Kerületi Önkormányzat segítség kérése alapján az Alapítvány gondozásába került 9 életveszélyes állapotban lévő macska, akiket gazdájuk súlyosan elhanyagolt, és akiknek a sorsáról a korábbi hatósági felszólítás ellenére sem volt hajlandó gondoskodni.

A XVII. Kerületi Önkormányzat kért segítséget a NOÉ Állatotthon Alapítványtól június elsején. Az ügy előzménye: 2009-ben bejelentés érkezett az Önkormányzathoz egy XVII. kerületi lakos ellen, miszerint a kerületi állattartási rendeletben meghatározott létszámnál több állatot tart az ingatlanában. Akkor az Önkormányzat rendelkezése alapján két macskára kellett volna csökkenteni a létszámot, ám ennek betartása ellenőrizhetetlen volt, hiszen a hölgy nem engedte be az ingatlanra az Önkormányzat dolgozóit.

A négyemeletes panelház felső emeleti lakása évek óta üresen állt, tulajdonosa csak heti 1-2 alkalommal jelent meg a macskáit megetetni. A lakók érezték ugyan a macskaszagot, de amikor egy májusvégi csőtörés alkalmával nem érték utol telefonon a tulajdonost és a közös képviselő kénytelen volt betörni a lakás ajtaját, minden képzeletet felülmúlt, amit bent talált. A lakásban teljes volt a felfordulás, mindenhol évek óta halmozódó kosz és macskaürülék.

Azonnal értesítették a kerületi önkormányzatot, akik a körülményeket látva haladéktalanul elrendelték a lakásban található 10 macska hatósági eltávolítását. A felelős őrzéssel a Noé Állatotthon Alapítványt bízták meg, egyben az állatok befogásához is az Alapítvány segítségét kérték, hiszen a tíz macska rendkívül elvadult állapotban volt. Mivel a tulajdonos nem mondott le az állatokról és nem volt hajlandó együttműködni, így az eljáráshoz rendőri biztosítást kellett kérni. Sajnos a hölgy az állatok befogása során az egyik már befogott macskát macskahordozóval együtt felkapta, és mielőtt megakadályozhatták volna, a macskát a ház előtt elengedte.

A befogott állatokat a NOÉ Állatotthon Alapítvány munkatársai azonnal állatorvoshoz vitték, ahol külső-belső parazitamentesítésen estek át, egyedi megjelölést (mikrochip) kaptak és állapotukról jegyzőkönyv készült. Kivétel nélkül mind a kilenc macska rendkívül leromlott általános állapotban van. Egyértelműen alultápláltak, szőrük teljesen ki van kopva, emellett teljesen szocializálatlanok, rettegnek az embertől. Az állatorvosi jegyzőkönyvek és a lakásban talált állapotok alapján a XVII. Kerületi Önkormányzat a macskák tulajdonosa ellen állatkínzás vétségének alapos gyanúja miatt feljelentést tesz az illetékes rendőrkapitányságon.

Sajnos az egyik, különösen rossz állapotban lévő cica az állatorvosi ellátás ellenére június másodikán délelőtt elpusztult, a többiek a körülményekhez képest jól vannak, de rehabilitációjuk előreláthatóan több hónapot fog igénybe venni. A megmentett macskák sorsának alakulását folyamatosan nyomon lehet követni az Állatotthon weboldalán.

Szóljon hozzá!