ZETApress

hírportál

Egybenyíló kifutók

Megújult, összefüggő kifutórendszerben láthatók a budapesti szibériai tigrisek és perzsa leopárdok. A két nagymacskafajt befogadó kifutók 1971-ben épültek és 2001-ben estek át jelentősebb rekonstrukción – idézte a múltat a délelőtti sajtóbemutatón az állatkert szóvivője.

Több mint húsz év után a kifutók biztonsági üveg betekintő ablakai optikailag már nem voltak megfelelők, ezért újakra cserélték őket. Az új biztonsági ablakok nemcsak erősebbek (négy 6 milliméteres rétegből állnak), hanem a számukat is növelték, több betekintést biztosítva. Az ablakokhoz vezető lépcsőfokok mellett rámpákat is kialakítottak, lehetővé téve az akadálymentes megközelítést – tette hozzá Hanga Zoltán.

A Fővárosi Önkormányzat finanszírozásában végrehajtott beruházás azonban nemcsak a látogatói élményt növelte, hanem a nagymacskák jóllétét is szolgálja – hangsúlyozta a szóvivő hozzátéve, a szibériai tigrisek és a perzsa leopárdok egy összefüggő kifutórendszerben láthatók, amely három különálló, de szükség esetén akár egybe is nyitható szabadtéri kifutóból, illetve belső elkülönítő és kezelő helyiségekből áll.

A felújítás során javították a kifutók egybenyithatóságát és megnövelték az állatok rendelkezésére álló területet is. A kifutók lakói jelenleg egy idősebb szibériaitigris-pár – Szása és Niva -, valamint egy fiatal perzsaleopárdpár – Banu és Akhmut -, akiknek 2021 szeptemberében születtek kölykeik. A fiatalok – Amir és Arya – még most is együtt élnek az anyjukkal, de méretben már alig maradnak el tőle.

A perzsa leopárd a legnagyobb testű, de viszonylag ritka párducfaj, sikeres budapesti tenyészésüknek ezért is van nagy jelentősége. A szibériai tigris szintén a legméretesebb tigrisfaj. A tigrisek kifutójának szélébe beépített, a gyerekek körében rendkívül nagy népszerűségnek örvendő, de mára leromlott állapotú UAZ terepjáró felújítását szintén tervbe vette a Fővárosi Állat- és Növénykert.

Szóljon hozzá!