ZETApress

hírportál

Jazz az Operában

A legkülönbözőbb zenei kultúrából érkező muzsikusokat hozzuk össze együttes munkára, hogy párbeszédet folytassanak egymással zeneileg és emberileg is, és ez legyen a közös zenélés kiindulási pontja ? vallotta Joe Zawinul zenész. Csák Ferenc, az OKM kultúráért felelős államtitkára is részt vett a Jazz az Operában című előadás sajtótájékoztatóján tegnap délelőtt, a Magyar Állami Operaházban.

Joe Zawinul, a múlt esztendőben elhunyt kitűnő zenész gondolatai inspirálták a december elsején, a Magyar Állami Operaházban megrendezendő koncert szervezőit, a Magyar Jazzművészek Társaságának tagjait, hogy életre hívják a Jazz az Operában elnevezésű eseményt. A budapesti hangversenyéletben példa nélküli vállalkozás ez: az egyedülálló előadás keretén belül Magyarország legpatinásabb koncerthelyén együtt áll színpadra a Magyar Állami Operaház Zenekara, a Magyar Jazzművészek Társaságának tagjai, valamint a Joe Zawinul által alapított The Syndicate. A koncertet december elsején, az AIDS világnapján rendezik meg. A Magyar Állami Operaház így csatlakozik a világ operaházaiban ezen a napon hagyományosan megtartott különleges, sokszor rendhagyó koncertek sorához.

Újdonságok a Műcsarnokban

A jövő év izgalmasnak és sokszínűnek ígérkezik mind a Műcsarnok, mind az Ernst Múzeum életében. Magyar és külföldi művészek, egyéni és csoportos kortárs kiállítások, fotó, videó, festmény, installáció, szobor és médiaművészeti alkotások, egy világhírű nemzetközi gyűjtemény bemutatása, Halász Péter emlékfesztivál, egy nemzetközi médiaművészeti és történeti bemutató és egy nagyszabású kiállítás az 50 éve megalakult Balázs Béla Stúdió történetéről.

A tegnap délelőtti sajtótájékoztatón, a Műcsarnok Előadótermében képekkel illusztrálva ismertették jövő évi kiállításainkat, emellett bemutatták az 53. Velencei Képzőművészeti Biennálé nyertes magyar pályázatát. Megismerhettük a Műcsarnok megújult arculatát, megtudtuk a Dorottya Galériával kapcsolatos híreket. Szó esett az idei év záró programjairól is, melynek fókuszában a mecenatúra és a műgyűjtés aktuális kérdései állnak.

A sajtótájékoztatót Petrányi Zsolt, a Műcsarnok igazgatója, Páldi Lívia, a Műcsarnok főkurátora, Peternák Miklós, a C3 Kulturális és Kommunikációs Központ Alapítvány igazgatója, a Pillanatgépek / Blickmaschinen kiállítás társkurátora és Rényi András, az ELTE Művészettörténeti Intézetének vezetője, a 2009-es Velencei Biennále magyar pavilonjának kurátora tartotta.

Szóljon hozzá!