ZETApress

hírportál

14. CineFest Miskolcon

A Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál idén 14. alkalommal szeptember 8-től 17-ig várja a hazai és nemzetközi filmbarát közönséget, filmes szakembereket, alkotókat és a filmszakma összes szereplőjét Miskolcon ? tudatta Kubik Elvira sajtófőnök.

A fesztivál idén is a világ filmművészetének legfrissebb és legszínvonalasabb kínálatát hozza Miskolcra: olyan nagyjátékfilmeket, kisjátékfilmeket, dokumentum- és animációs filmeket, amelyeknek, mint eddig is, a fesztiválon lesz a magyarországi premierje.

A Nagyjátékfilmes versenyprogramban idén is olyan alkotásokat válogattunk be, melyekről azt gondoljuk, megmutatják, mi történt a mozgóképes világban az elmúlt egy évben. Lesz formabontó mű, mint például Bruno Dumont a műfajt kvázi megszüntető musicalje, a Jeannette, mely Jeanne D?Arc gyerekkorát mutatja be. Ugyanakkor, például a Loving Vincent című, Van Gogh halálát körüljáró brit?lengyel koprodukció pedig különleges és abból a szempontból is rendhagyó, hogy minden egyes képkockája egy-egy önálló olajfestmény. Jonas Carpignano a Mediterranea után visszatér a CineFestre második nagyjátékfilmjével, az A Ciambrával, mely igazi coming of age történet ? ahogy még sosem láttuk és egy különleges spin off is egyben, hiszen a korábbi film egyik mellékszereplője kapott egy egész estés filmet.

A világ legrosszabb és legkegyetlenebb anyukáját mutatja be az April lánya című mexikói thriller-dráma, mely igazi hátborzongató mű egészen az utolsó képsorokig. Egy különleges férfiszerelmet mutat be a skót Isten országa című alkotás, és a mindenek felett győzedelmeskedő érzelem a lírai meséje a világszerte már sok helyen körülrajongott Columbus.

Ha már sztárfilmről van szó, a Safdie testvérek akció-őrülete, a Robert Pattinson főszereplésével készült Jólét mozivásznon csak a CineFesten lesz látható mielőtt a Netflixen debütálna. Francesca Eastwood pedig karrierje eddig legnagyszerűbb alakítását nyújtja a Natalia Leite rendezte, számos erkölcsi kérdést felvető A bosszú angyalában, miképpen Dakota Fanning is a kizárólag erős idegzetűeknek javasolt Megtorlásban mutatja meg, hogy miért tartják őt nagy reménységnek. Mark Hamill pedig a Brigsby medvében lép fel egy meglepő szerepben, mely tulajdonképpen egy nagyon szerethető mese a keresztútról, ahol találkozik múlt és jövő.

Magyar film is lesz versenyben: a Vékes Csaba rendezte A hetedik alabárdos, mely az első olyan alkotás, mely a Magyar Nemzeti Filmalap Inkubátor programja segítségével készült el. Újdonság, hogy most először versenyez orosz film a CineFesten: a Szívritmuszavarok hőse, Oleg, az iszákos mentős próbálja megmenteni magát és a házasságát a mai baljós világunkban.

A Kitekintő/Open Eye kategóriában újfent olyan alkotásokat mutatunk be, melyek már bizonyítottak a világ nagy mozgóképes eseményein. Például a svéd Ruben Östlund rendezte A négyzet: a fergeteges poénokkal megspékelt mű idén megkapta Cannes-ban az Arany Pálmát. Szintén ebben a szekcióban debütál, csakúgy, mint a Stephen Frears rendezte Viktória és Abdul, mely a fesztivál zárólfilmje is egyben. A királynők életében amúgy is jártas filmes ezúttal Viktória királynő különleges kapcsolatát mutatja be indiai szolgájával, Abdullal.

A Norman: egy New York-i fixer mérsékelt tündöklése és tragikus bukása édes-kedves kis mese becsületről, barátságról, manipulációról és politikáról. Igazi ritkaság, hiszen felnőtteknek szól mégsincs benne se szex, se sokkoló erőszak, csak Richard Gere, aki ezúttal Woody Allenesre vette a figurát. A Felfelé folyik, hátrafelé lejt is Kitekinkitő-mozi: Julian Barnes díjnyertes regényének adaptációja. Öngyilkosság, tiltott szerelem, bonyolult érzelmi viszonyok Jim Broadbent felejthetetlen alakításával fűszerezve. A Szibériai szerelem pedig egy különleges dokumentumfilm, mely azt mutatja be, hogy Oroszországnak e részén még most is a család és a gyerek egy nő életének egyetlen célja és értelme. De ettől a filmtől valahogy mégsem háborodunk fel ezen.

Szóljon hozzá!