ZETApress

hírportál

Úton egy elfogadóbb világért

Most Ön is átélheti, hogyan készülnek fogyatékossággal élő társaink az ünnepekre! Közeledik a karácsony, ilyenkor sokunkban felébred a segítő szándék. Legtöbben magunk is rendszeresen találkozunk fogyatékossággal élőkkel, de tudjuk-e valójában, számukra mit jelentenek az ünnepi előkészületek?

A Szerencsejáték Zrt. országjáró kampányt indított, melynek célja, hogy közelebb hozza az ép és fogyatékossággal élő embereket. Idén Advent első vasárnapjára, december 3-ára esik a Fogyatékos Emberek Világnapja, mely a betegség vagy baleset következtében fogyatékossá váltak problémáira hivatott felhívni a figyelmet ? tudtuk meg ma délben az Ötvenhatosok terén.

A magyar lakosság több mint 20%-ának van mozgáskorlátozott, 9%-ának siket vagy nagyothalló, 6%-ának pedig vak, látássérült ismerőse. Mégis sokszor nehéz elképzelni, hogyan is boldogulnak a fogyatékkal élők az olyan egyszerűnek tűnő, mindennapi tevékenységekkel, mint egy bevásárlás, ajándékcsomagolás, vagy a szeretteikkel való kommunikáció. A fogyatékossággal élők iránti empátia növelése minden korosztály, közösség számára elengedhetetlen ? ezért döntött úgy a Szerencsejáték Zrt, hogy idei ünnepi akcióját az érzékenyítés jegyében szervezi meg.

A nemzeti lottótársaság év végi, limitált kiadású Nagykarácsony sorsjegy értékesítéséből sorsjegyenként 25 forinttal támogatja három akadálymentes, befogadó játszótér felépítését, ahol ép és fogyatékossággal élő gyermekek játszhatnak majd együtt. A kampányt egy ötállomásos, kamionos roadshow is népszerűsíti országszerte, melynek célja, hogy fokozza az elfogadást a megváltozott munkaképességű társaink iránt. A kamionban és környékén játékos aktivitások révén lehetőség nyílik megtapasztalni, hogy miként éli meg az egyszerű karácsonyi előkészületeket egy vak, siket vagy mozgáskorlátozott ember.

? Célunk, hogy határozott lépéseket tegyünk egy olyan társadalom megteremtése irányába, ahol épek és fogyatékossággal élők egymást elfogadva, egymás nehézségeit és értékeit megismerve élnek együtt ? mondta el Rosner Imre, a Szerencsejáték Zrt. karitatív osztályának vezetője. ? Áttörni az ismeretlenség falát, már gyermekkorban felismerni, hogy nem vagyunk egyformák, és e sokszínűségünk közös játék és közös élmények általi megélése mindannyiunk számára hasznos tapasztalatokat rejt. Számomra ehhez a felismeréshez járul hozzá ép és sérült gyermekek és szüleik együttléte bárhol, bármikor, de különösen az ünnepekre várva, akár a Szerencsejáték Zrt. legújabb év végi érzékenyítő programján ? tette hozzá Földesi Erzsébet, a lottótársaság szakmai partnerének, a Fogyatékos Emberek Szervezeteinek Tanácsának főtitkára.

? Azt gondolom, hogy az egyik legnagyobb ajándék, ha egymás felé elfogadással, szeretettel és természetességgel közeledünk. Ha tudatosítjuk, hogy mind ugyanarra vágyunk: elfogadásra. Minden olyan programot, kezdeményezést támogatok, amiben egymás megismerése a cél, mert hiszem, hogy ezzel kerülünk közelebb egymáshoz ? mondta Hozleiter Fanny Mosolyka, aki a Szerencsejáték Zrt. jószolgálati nagyköveteként csatlakozott a programhoz. Az Úton egy elfogadóbb világért-roadshow állomásai: november 24-27-e Győr, Nagysándor János utca 31. ETO Park; december 1-3-a Budapest, Ötvenhatosok terei MikulásGyár; december 8-10-e Pécs, Megyeri út 76. Pécs Pláza; december 15-17-e Miskolc, Széchenyi u. 111. melletti önkormányzati parkoló; december 19-20-a Szeged, Dóm tér.

Szóljon hozzá!