ZETApress

hírportál

Városligeti Gyermeknap

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat (NGYSZ) a Fővárosi Önkormányzattal közösen immár 21. éve rendezi meg kétnapos, ingyenes gyermeknapi rendezvénysorozatát szombat-vasárnap, a budapesti Városligetben.

A rossz idő ellenére 2010-ben a már hagyományos és igen népszerű programon közel kétszázezer gyermek és felnőtt vett részt ? tudtuk meg a délutáni sajtótájékoztatón, a Városházán. A Fővárosi Önkormányzat a Gyermekmentő Szolgálat megalakulása óta támogatja a Városligeti Gyermeknapot. Tarlós István, az NGYSZ tagjaként is fontosnak tartja, hogy a Fővárosi Önkormányzat ezzel a rendezvénnyel több százezer hátrányos helyzetű gyermek és családja számára nyújthat színvonalas és kulturált ingyenes programot, akiknek másképp erre nem lenne lehetőségük.

Tarlós István főpolgármester már az elmúlt években is részt vett a fővárosi Gyermeknapon, hogy saját szemével is meggyőződjön arról, hogy a Gyermekmentő Szolgálat milyen színvonalas, ingyenes szórakozási lehetőséget nyújt a rendezvényen résztvevő több százezer gyermek és családja számára.

A főpolgármester úr személyes megjelenésével jelezni kívánja, hogy mennyire fontos neki a gyerekek sorsa és kulturált szórakozási lehetősége. A Fővárosi Önkormányzat a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálattal, továbbá szponzorok bevonásával közösen finanszírozza az ingyenes gyermeknapi rendezvényt.

A Szolgálat 2011-ben is külön meghív a gyermeknapi rendezvényre több mint 500 nehéz sorsú gyermeket magyarországi intézményekből ? Pécsről, Pápáról ?, illetve a határon túlról: Erdélyből, Felvidékről, a horvátországi Baranyából, Kárpátaljáról és Újvidékről, akiknek utazási, szállás- és étkezési költségét teljes mértékben magára vállalja.

Külön köszönet illeti meg a Magyar Országgyűlést és a Honvédelmi Minisztériumot, akik segítenek a határon túli gyermekek utaztatásában és elszállásolásában. 2011-ben a kétnapos rendezvényen összesen 33 helyszínen neves és népszerű művészek és közreműködők várják az érdeklődőket, változatos, minden korosztályt megszólító programokkal.

Az OTP Bank immár 17 éve a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat (NGYSZ) főtámogatója. A legnagyobb magyarországi hitelintézet az alapítvány jótékonysági rendezvényeihez nyújtott segítség mellett az egészségügyi programját és Teréz körúti rendelőjének a működését támogatja.

A pénzintézet 1995-ben egy mozgó fogorvosi rendelőnek kialakított autóbuszt vásárolt a Szolgálatnak, melynek fenntartását is biztosítja. Az OTP Fogászati busz évek óta jelen van a gyermeknapi rendezvényen, ahol két nap alatt több száz gyermek fogát vizsgálják meg az NGYSZ önkéntes orvosai. A busz a gyereknapi esemény után Magyarországon és Erdélyben jár településről településre, ahol az önkéntes fogorvosok elvégzik a rendszeres ellátásban nem részesülő gyermekek fogászati szűrését és kezelését. Az elmúlt két évben a körút során összesen 4100 gyermek fogászati vizsgálatára került sor 10 magyarországi településen, illetve májusban és októberben erdélyi falvakban, városokban.

Az OTP Bank számára fontos, hogy olyan gyermekek és gyermekekkel foglalkozó szervezetek is eljuthassanak az eseményre, akiknek erre egyébként nem lenne lehetőségük. Az elmúlt évekhez hasonlóan a bank a Nonprofit Információs és Oktató Központ (NIOK) Alapítvány adhat.hu adományozói portálon keresztül kiírt pályázatának nyertesei ? hat vidéki és egy budapesti szervezetből 150 gyermek és 50 kísérő ? is részt vehetnek a Városligeti Gyereknapon. A nyertesek felutaztatását és étkeztetését az OTP Bank biztosítja.

Az OTP Bank a Kalandpark játékos feladatai és a kézműves foglalkozás mellett idén a gyereknapi focikupát is támogatja, ahol nemcsak a nyertes csapatokat, hanem a legtehetségesebb kis gólkirályokat is díjazzák. Az eseményen ott lesz továbbá Kovács Péter ?Petike? freestyle világbajnok is, akitől a gyerekek egy-két trükköt is elleshetnek majd.

Az ELMŰ-ÉMÁSZ Energia Suli és Energiabringa programja ebben az évben először csatlakozik a gyereknaphoz: gyerekek és felnőttek egyaránt szórakoztató formában hallhatnak sok-sok hasznos információt az energiatakarékosságról.

A GDF SUEZ Energia Magyarország Zrt. idén is részt vesz a gyereknapi rendezvényen, ahol a GDF SUEZ Könnyű- és Világzenei Színpadot támogatja. Május 29-én vasárnap a Kaláka együttes, a Patricio Baeza Band, a Pa-Dö-Dö, Kardos Horváth János, a Vujicsics együttes, a Besh o Drom, a Magashegyi Undergound Akusztik és az Ungár Szalon Zenekar lép fel a színpadon.

A Gyermekmentő Szolgálat Gyermekszínpadán, a Napozóréten az Alma zenekar, a Szeleburdi Színház, a Görömbő Kompánia, Bölöni Réka és Társulata, a Kolompos együttes, Malek Andrea, illetve Kardos Horváth János teszi még színesebbé és felejthetetlenné a vasárnapot.

A Magyar Posta idén is csatlakozik a gyermeknapi programhoz: az Országjáró Filaposta, a Meseposta és a Postamúzeum gyermekprogramja települ ki a helyszínre. Az Országjáró Filaposta egy kerekeken guruló postai felvevőhely, ahol bárki megvásárolhatja a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálatot támogató bélyeget, valamint a gyermeknap alkalmából ünnepi bélyegzővel látják el a helyszínen feladott leveleket és képeslapokat.

A Meseposta munkatársai interaktív foglalkozásokkal, a magyar bélyegekkel kapcsolatos kvízjátékokkal és érdekes feladványokkal várják a gyerekeket. A Posta sátrában mindenki megcsodálhatja a Levelek az erdőkért! ? elnevezésű gyermek és ifjúsági levélíró pályázat legjobbjaiból összeállított kiállítást, ahol a gyerekek a fák nevében az erdők védelmének fontosságára hívják fel a figyelmet.

A Magyar Nemzeti Bank a korábbi évekhez hasonlóan idén is részt vesz a kétnapos eseményen, ahol a Magyar Nemzeti Bank Látogatóközpontjának sátrában az alábbi programokkal várják a látogatókat: kockakirakó, melynek segítségével megismerhető az MNB épülete és a Látogatóközpont, Óriás, mágneses bankjegy kirakó, amely a bankjegyek biztonsági elemeit mutatja be. Forint memóriajáték a forintérmék és bankjegyek elő- és hátoldalával. Bankjegyek titokdobozban ? vajon melyik az igazi? MNB színező, kincses-dobozkészítés (hajtogatás, festés). MNB darts, cél az árstabilitás elérése. MNB Jenga, ami a pénzügyi rendszer felépítését szimbolizálja. Óriás memóriajáték az MNB épületének képeivel. Fotófal különböző címletű bankjegyekkel, bankjegyvizsgálat UV fénnyel és nagyítóval

A Safer Internet Plus program gyereknapi Biztonság Internet Sátrához idén is csatlakozik, a Microsoft Magyarország, a HP Magyarország, a Symantec Magyarország, a UPC Magyarország, a Vodafone Magyarország, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és a Magyar Telekom.

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat az európai Safer Internet Plus programban tudatosság-növelő központként a gyermekek, szülők és tanárok felvilágosítását, a program népszerűsítését tűzte ki célul. Szeretnénk elérni, hogy az országban minél több internethasználó böngészhessen biztonságos körülmények között, illetve, hogy probléma esetén az érintettek tudják, kihez fordulhatnak. Célunk, hogy egyszerre hívjuk fel a figyelmet az internet hasznosságára, az interneten leselkedő veszélyekre, és teremtsük meg azok orvoslásának, illetve a segítségnyújtásnak a lehetőségét.

Szóljon hozzá!