ZETApress

hírportál

Matematikáról Szegeden

Természet és Matematika volt a téma Szegeden, az Őszi Kulturális Fesztiválon ? tudtuk meg az SZTE sajtósaitól. Az elmúlt években az Őszi Kulturális Fesztivál szerves részévé váltak a Bolyai Intézet által szervezett népszerű matematika előadások.

Idén a Bolyai Intézet, az Orvosi Fizikai és Orvosi Informatikai Intézet és az Újvidéki Egyetem Természettudományi Karának Matematikai és Informatikai Intézete közösen rendezte meg ma a Természet és Matematika az Őszi Kulturális Fesztiválon című interdiszciplináris előadássorozatot és tudományos játszóházat a Bolyai Intézet termeiben, az Aradi vértanúk tere 1-ben, melyre minden érdeklődőt, kicsiket és nagyokat, tisztelettel és szeretettel vártak.

A megnyitót követően Csákány Béla professzor Galieiről tartott előadást, majd Szilassi Lajos ? a Szilassi poliéder atyja ? Euklidész, Bolyai és a tér című előadásában emlékezett meg Bolyai János halálának 150. évfordulójáról. Ezután Takácsi Árpád az Újvidéki egyetem professzora mutatott be érdekes biomatematikai modelleket, amelyeket szimulációkkal illusztrált. Ezután Gévay Gábor geometriai konfigurációkról és azok szimmetriáiról, végül Ringler András másodrendű egyenletek geometriai megoldásairól mesélt.

A délutáni játszóházban az érdeklődők készíthettek fraktálokat, tervezhettek vázákat, virágokat és gyümölcsöket számítógéppel. Valódi poliédereket lehet varrni, illetve összerakni. Végül, de nem utolsósorban mindenki próbára tehette ügyességét az ördöglakatok kinyitásában. Aki játszani akart, vitt ollót, tűt és cérnát, valamint elhozta ördöglakatjait is.

A programot a Matematika és Statisztika tanítása a természettudományokban: Modellezés és számítógéppel segített megközelítés című projekt keretében, a Magyarország ? Szerbia IPA Határon Átnyúló Együttműködési Programban az Európai Unió támogatásával rendezték meg a szegediek.

Szóljon hozzá!