ZETApress

hírportál

Gyógyszert az orvosoknak!

Újra szóba került az egészségügyben a patikaalapítási moratórium. Vehessünk-e vény nélkül kapható gyógyszereket a közértben és a benzinkútnál? Hogyan kérdezzük meg ilyenkor a mellékhatásokról orvosunkat, vagy gyógyszerészünket? Válasz helyett inkább azon kéne agyalnunk, miért nem kapható gyógyszer az ügyeletes orvosoknál!

Éjszaka feleségem belázasodott, csúnyán köhögött. Mivel a házi patika és a priznic se segített, reggelre hívtuk az ügyeletet. A doki kijött, hallgatózott, vérnyomást és vércukrot mért, majd injekciót adott. Utána felírta, hogy milyen gyógyszerekre van szükség, majd dolga végeztével távozott. A gond csak ezután kezdődött. A gyógyszereket be is kellett szerezni.

Vasárnap lévén Ferencvárosban egyetlen ügyeletes patika sem működik. Igaz, a Teréz körúti a Nyugati pályaudvar közelében az M3 metróval könnyen elérhető, de nem lakik mindenki metróvonalon. Én még könnyen odamentem, de mi van az egyedül élő öregekkel? Nekik hogyan lesz gyógyszerük? Egy erős megfázás miatt mégsem lehet kórházba utalni őket csak azért, hogy gyógyszerhez jussanak! Miért nem kaphatják meg ezt az ügyeletes orvostól?

Nem mindenki budapesti, vagy nagyvárosi, laknak emberek vidéken is. A falukban még ügyeletes patika sincs, ahol hétvégén megkaphatnák a sürgős gyógyszereket. Hiába ér ki időben az ügyelet, hiába írja fel a szükséges szereket, ha nem lehet a közelben beszerezni azokat. Nem lenne egyszerűbb, ha az orvos adhatná el azokat a pácienseinek? Mivel a betegnek átadott kezelőlapra úgyis felírja a terápiát, a tömbben maradó másolattal igazolná az eladott gyógyszerek jogosultságát, s még külön receptet sem kéne írnia a tb-támogatáshoz.

Persze, most sokan visszaélésre gondolhatnak. Mi lesz, ha teljes áron ad gyógyszert valakinek, míg egy másik betege nevére felveszi érte a támogatást, s a különbözetet zsebre teszi. Jól működő ellenőrzési rendszerrel ez könnyen kiszűrhető, s különben sem kell az orvosokról csalást feltételezni! Akkor meg miért ne árulhatnák ők is a gyógyszereket betegeiknek? Talán az egészségügy reformja kapcsán ezen kéne inkább gondolkozniuk az illetékeseknek, a benzinkúton meg inkább az autók, mint az autósok gyógyításával kéne foglalkozni.

Szóljon hozzá!