ZETApress

hírportál

World Liver Day

Ma van a máj világnapja. A májbetegek növekvő aránya és az ezzel járó egyre nagyobb népegészségügyi problémák, valamint költségterhek indokolják, hogy az idei évben először a különböző kontinensek májbetegségekkel foglalkozó szervezetei meghirdessék a World Liver Day programot.

A krónikus májbetegek száma eléri a másfélmilliárdot!
Kétmillió ember hal meg évente májbetegség következtében világszerte
A májzsugor a 11. leggyakoribb halálok a világon
Magyarországon 2022-ben a krónikus betegségek okozta halálozásban a halálokok között a májbetegségek a 4. helyen álltak!

A leggyakoribb májbetegség napjainkban az anyagcsere betegségekkel összefüggő zsírmáj betegség. A világ lakosságának 1/3-át érinti és arányának növekedése összefüggést mutat a kövérséggel és a cukorbetegséggel. Egészséges életmóddal, megfelelő táplálkozással és testmozgással a betegség megelőzhető – tudtuk meg délelőtt az Üllői úti sajtótájékoztatón.

A Hepatitis C-vírus (HCV) fertőzöttek számát a világon 71 millióra, Magyarországon húszezerre becsüljük. A legújabb vírus-ellenes szerekkel a HCV fertőzés gyógyíthatóvá vált. Fő probléma, hogy a fertőzöttek 2/3-a nem tud betegségéről. A vírushepatitisek okozta szövődmények és halálesetek száma korai felismeréssel, a rizikócsoportok kiterjesztett szűrésével és időben elkezdett kezeléssel csökkenthető. 2016-ban a WHO célul tűzte ki 2030-ra az új fertőzések számának 90%-os, a betegséghez társuló halálozás 65%-os csökkentését. 2018-ban ezért alakult meg hazánkban a Nemzeti Hepatitis Bizottság, melynek feladata a Nemzeti Hepatitis Program keretében a fenti célok sikeres végrehajtásának megszervezése.

A májrák aránya évről-évre nő, 2020-ban több, mint 900 ezer ember halálát okozta világszerte. Kialakulásában a környezeti tényezők mellett a zsírmáj, az alkoholos májbetegségek és a Hepatitis B-, C-vírus okozta májbetegségek, májzsugorodás, az ezek talaján kialakult májelégtelenség, májtumor játszanak döntő szerepet.  Korai felismeréssel, az időben megkezdett hatékony kezeléssel jelentősen javítható a betegek túlélése. Időben felismert esetekben a legújabb májsebészeti eljárások és a májtranszplantáció segíthetnek a betegek túlélésében, életminőségük javításában. Ennek kulcsa a májbetegségek és májzsugor korai felfedezése, a veszélyeztettek gondozásba vétele.

A Semmelweis Egyetem Sebészeti, Transzplantációs és Gasztroenterológiai Klinika, valamint a Magyar Gasztroenterológiai Társaság támogatásával az MGT Hepatológiai Szekciója a World Liver Day alkalmából Magyarországon is szeretné a lakosság figyelmét felhívni a májbetegségek veszélyeire, a megelőzési lehetőségekre, valamint a szűrés, korai diagnózis és az időben megkezdett kezelés fontosságára.

Mit kell tudni a májról?

A máj a jobb bordaív alatt található, körülbelül 1200-1500 gramm súlyú szerv.
Több, mint ötszáz funkciót lát el az egészség megőrzése érdekében.
A máj képes a károsodott szövetet pótolni, regenerálódni a májműködés fenntartása érdekében.
Részt vesz a cukrok, fehérjék és zsírok anyagcseréjében, szabályozza a vércukor és vérzsír szintet, alapvető fehérjéket, alvadási faktorokat termel.
Segít a méreganyagok lebontásában és eltávolításában.
Az epetermelés révén segíti a zsírok felszívódását.
A májban nincsenek fájdalomreceptorok, így a májbetegségek észrevétlenek maradhatnak, mely késleltetheti a krónikus májbetegségek korai felismerését.
A máj létfontosságú szerv, amely nélkül nem lehet élni!

Tíz tipp, amivel segíthetjük májunk egészségét!

01. Testmozgás: Az edzés segít csökkenteni a zsír felhalmozódását a májban, javítja a véráramlást, és javítja az általános anyagcsere-funkciót, ami megelőzheti a májbetegségeket.

02. Védőoltások: A védőoltásokkal megelőzhetjük az akut májgyulladást okozó Hepatitis A-vírus fertőzést, vagy a Hepatitis B-vírus fertőzést, mely májzsugort és májrákot okoz.

03. Egészséges táplálkozás: Az egészséges táplálkozás elősegíti a megfelelő májműködést és megelőzi a zsírmáj kialakulását.

04. Kézmosás: A kézmosással megelőzhetők az olyan vírusfertőzések, mint a hepatitis A és E, amelyek akut májbetegséget okozhatnak.

05. A májkárosító hatások kerülése: Droghasználat súlyos májkárosodáshoz, májelégtelenséghez vezethet.

06. Az ártalmas szennyezőanyagok kerülése: A környezeti szennyeződések gyulladást, májkárosodást, májelégtelenséget okozhatnak.

07. Alkoholfogyasztás kerülése: Jelentős nagy mennyiségű alkohol fogyasztás akut májgyulladást, hosszú ideje fennálló alkohol fogyasztás zsírmájhoz, májzsugorhoz és májrákhoz vezethet.  Az alkoholfogyasztásnak nincs biztonságos szintje.

08. Biztonságos szexuális kapcsolatok: A megfelelő védekezés a szexuális aktivitás során csökkenti a nemi úton terjedő fertőzések, például a Hepatitis B és C kockázatát, amelyek krónikus májbetegséghez, májzsugorhoz és májrákhoz vezethetnek.

09. Rendszeres ellenőrzés: A rendszeres orvosi ellenőrzés segíti a májbetegségek korai felismerését és javítva a gyógyulási kilátásokat.

10. Az orvosi utasítások követése: Az orvosi ajánlások betartása biztosítja a májbetegségek megfelelő kezelését, minimalizálja a szövődmények kockázatát és maximalizálja a kezelések hatékonyságát.

Szóljon hozzá!