ZETApress

hírportál

Védettség a járványtól

Mikor lesz védett a teljes lakosság? – Az oltási terv kalkulátor megmondja. Közel egy éve tart a pandémia, így most már mindenkit leginkább egy dolog érdekel: mikor lesz ennek vége? Mikor térhetünk vissza a normál életünkhöz, a megszokott munkánkhoz, mikor lehetünk végre szorongás nélkül, önfeledten együtt szeretteinkkel, rokonainkkal, barátainkkal?

Sok szakértő véleménye megegyezik abban, hogy ez akkor fog bekövetkezni, ha a lakosság nagy része be lesz oltva. Na de mikor fog ez bekövetkezni? Erre adja meg a választ a Kiszámoló.com Oltási terv kalkulátora.

Január eleje óta elérhető az Oltási terv kalkulátor, amivel bárki könnyedén kiszámolhatja, hogy nagyjából mennyi ideig tart a 18 év feletti teljes magyar lakosság vakcinációja. – A kalkulátor már fel van töltve alapadatokkal, de ezek az aktuális helyzetnek és várakozásoknak megfelelően tetszőlegesen változtathatóak. Megadható gyakorlatilag minden olyan paraméter, ami egy oltási terv végrehajtása során fontos lehet és befolyásolja azt, hogy meddig tart majd a teljes folyamat – avat be a részletekbe Kolma Kornél, a Kiszámoló.com alapítója hozzátéve: A kalkulátorban módosítható, hogy hány embert kell beoltani, illetve meddig tart 1 ember beoltása. Szintén a valóságnak megfelelően állítható, hogy hányan vesznek részt az oltások beadásában és ők pontosan milyen időbeosztásban végzik a munkájukat, illetve átlagosan mennyi időt pihennek egy munkanap során. Ezek módosításával természetesen változik az is, hogy az oltási terv alapján mikor fejeződik be a teljes oltási folyamat. Ami biztos: hónapokig tart majd!

A KSH adatok szerint Magyarország teljes népessége 2021-ben 9.493.293 fő. Mivel az oltást csak 18 év feletti magyarok kapják meg, így az oltandók száma ennél kevesebb, mintegy 7.818.783 fő. Az egészségügyi dolgozók száma szintén a KSH adatai alapján 2020-ban mintegy 115 ezer fő volt. Tegyük fel, hogy közülük minden tizedik – vagyis összesen 11.500 egészségügyi dolgozó – napi 8 órában, összesen 1 órás szünetet tartva részt vesz az oltási terv végrehajtásában, vagyis oltja a magyarokat hétfőtől-péntekig. Ha egy oltás beadása átlagosan 15 perc és a vakcinát a védettség kialakításához két alkalommal kell beadni, akkor ilyen ütemezés mellett az oltási terv 48 munkanap alatt hajtható végre. Természetesen mindez csak elmélet, hiszen ha nem áll rendelkezésre megfelelő mennyiségű vakcina, akkor az oltások száma csökken vagy adott esetben akár napokig szünetelhet is.

Több mint 100 online kalkulátort lehet ingyenesen használni oldalunkon, az elmúlt hetekben azonban érthető okokból az Oltási terv kalkulátor vált az egyik legnépszerűbb alkalmazásunkká. Látszik, hogy ez egyike azoknak a számokkal kapcsolatos témáknak, amik mostanság leginkább foglalkoztatják a magyarokat – tette hozzá Kolma Kornél.

Szóljon hozzá!