ZETApress

hírportál

Áder lehet a befutó

Orbán Viktor miniszterelnök este megnevezte államfőjelöltjét. A Fidesz elnöke Áder János Európai parlamenti néppárti képviselőt, az Országgyűlés 1998-2002. közötti elnökét javasolta köztársasági elnöknek. Parlamentünk május 2-án, szerdán 2/3-dal megválaszthatja, s a 8. napon elfoglalhatja hivatalát. Az ellenzék a választáson 4/5-öt akar, de ellenjelöltek híján ez felesleges időhúzás lenne!

Schmitt Pál április 2-i lemondása után több név is felmerült a nagyobbik kormányzó pártnál. Mivel pártpolitikus vártak, a legtöbben Áder mellett Kövér László házelnököt emlegették, aki azóta az ideiglenes köztársasági elnöki feladatot látja el. Mivel az egykori titokminiszter és pártelnök hamar kijelentette, hogy nem akar a Sándor-palotába költözni, hamar kiesett a jelöltek közül. Maradt Áder, aki viszont családjától tette függővé a választ.

Az Áder-család 2009 nyarán, a június 7-i Európai parlamenti választás eredményeként költözött Brüsszelbe. Azóta már jól berendezkedtek, így jól meg kellett gondolniuk, hazajönnek-e. Végül mégis az óhazát választották. Kérdés, jól döntöttek-e, hiszen két éve Schmitt Pál is a brüsszeli képviselőséget cserélte fel az államfői tisztségre, s most a kétszeres olimpiai bajnoki címe ellenére 70 évesen bukott politikusként emlegetik.

Nem csak az előző és a következő államfő jött haza Brüsszelből Orbán Viktor hívó szavára, de ugyanígy tett 2010 őszén Győri Enikő Európai parlamenti képviselőnő is. Az Országgyűlés egykori Európai integrációs bizottságának munkatársát (elnöke Orbán Viktor volt), majd az első Orbán-kormány római nagykövetét a Külügyminisztériumba hívta a miniszterelnök, hogy államtitkárként segítse őt 2011 első félévében, hazánk Európai uniós elnöksége idején. Győrinek nem ártott a hazatérés, reméljük, hogy Áder sem bánja meg döntését!

A többi frakció a parlamenti matematika miatt nem tud jelöltet állítani, hiszen ehhez 78 képviselő aláírása kellene. Az LMP 2010-ben Sólyom Lászlót javasolta ? s két hete az MSZP is az ő nevét dobta be ?, de még a szocialista frakciót időközben elhagyó Demokratikus Koalíció tagjaival együtt sincsenek ennyin. Mivel a Jobbik közvetlen elnökválasztást akar, így ők senkivel sem állítanak közös jelöltet. Ha megtennék, kitartanának 2010-es államfőjelöltjük, Morvai Krisztina Európai parlamenti (még egy brüsszeli!) képviselőjük mellett, nem úgy, mint az MSZP, amely két éve Balogh András korábbi bangkoki nagykövetet jelölte államfőnek Schmitt Pállal szemben.

Schmitt védelmében besározták Mádl Ferencet?

A Fidesz vezérszónoka pártja nevében két hete napirend előtt a rendszerváltozás előtt és a rendszerváltozáskor szerzett tudományos címek, doktori jogok, tudományos minősítések felülvizsgálatáról beszélt. Közölte, hogyha a tudományos világnak volt bátorsága az elnök dolgozatáról dönteni, akkor tisztítsa meg saját magát, és kezdje ezt a vezetőkön!

Az ellentámadással nemcsak az a baj, hogy süt belőle a bosszú és a sár szétkenésének szándéka. Nemcsak az, hogy kollektív bűnösnek kiáltja ki a magyar tudósokat, akiknek eddig az ország hírnevét, a magyarok tehetségének elismerését köszönhettük. A baj az, hogy a rendszerváltás előtti tudományos minősítéseket ostorozva elfelejtkeznek arról, hogy a Tudományos Minősítő Bizottság titkárát a rendszerváltozás előtt és a rendszerváltozáskor, 1984-től 1990-ig Mádl Ferencnek hívták!

Megéri a távozó elnök körüli utóvédharcok jegyében besározni egy másik, feddhetetlen köztársasági elnököt, akit egyébként épp a Fidesz jelölt már 1995-ben is, és aki már nem tud védekezni? Nem az MSZP-nek kell az oktalan és illetlen támadástól megvédenie Mádl Ferencet, megvédi őt saját tudományos és közéleti tisztessége. De mindenkinek szót kell emelni az ellen, hogy egy politikai kudarc miatti bosszú ártatlanokat találjon el! ? válaszolta másnap Lendvai Ildikó országgyűlési képviselő, az Emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottság tagja. Mádlt is ellenjelölt nélkül választották meg 2000-ben államfőnek, s mivel akkor még nem volt 2/3-a a Fidesznek, ez csak harmadszorra sikerült. A SOTE rektora is tovább dolgozik, mert lemondását Réthelyi Miklós miniszter nem fogadta el!

2 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Nem kell új elnök! | ZETApress
  2. Ádert megválasztották | ZETApress

Szóljon hozzá!