ZETApress

hírportál

Nem kell új elnök!

Nincs szükség köztársasági elnökre! ? vallja a Munkáspárt Központi Bizottsága. Nem kell köztársasági elnök, mert ebben a rendszerben nem a társadalom képviselője, nem ellensúly a kormánnyal szemben, hanem a mindenkori kormánypártok szolgája. Az elnökválasztás nem más, mint a parlamenti pártok színjátéka.

A köztársasági elnök senkit sem képvisel, csak az őt megválasztó pártokat. A népnek, az embereknek semmilyen beleszólásuk sincs abba, hogy ki az elnök. Akárki is a köztársasági elnök, attól nem lesz nagyobb a kenyér, nem lesz több munkahely, nem lesz olcsóbb a hús, a benzin.

Ez a rendszer rossz. Ez a parlament csak a gazdagoké. Senki sem képviseli a tőkével nem rendelkező sok millió kétkezi bérmunkást, a létminimum környékén vegetáló alkalmazottakat, a falvakban élő nincstelen munkanélkülieket, az ipari és mezőgazdasági foglalkoztatottakból lett ? egyre vastagodó ? szegény réteget, a pályakezdő fiatalokat, az iparban önhibájukon kívül munkanélkülivé válókat, az agrárproletárokat, a nyugdíjasokat, az alulképzett cigányokat.

Ezért nem pótolja senki a rendszerváltáskor szétvert másfél millió munkahelyet. Ezért nem vonják felelősségre azokat, akik szétlopták a nép vagyonát. Ezért nem foglalkozik egyetlen kormány sem a hétköznapok emberének létkérdéseivel. Ebben a rendszerben ez soha sem lesz másként, a köztársasági elnök mindig is a tőkések, a gazdagok képviselője lesz.

Mit kell tenni? ? Meg kell szüntetni a köztársasági elnöki funkciót. Nincs rá szükség, csak pénzkidobás. Az államelnöki feladatokat kollektív szervezet lássa el, amely a parlamenten kívüli pártok, szakszervezetek és más társadalmi szervezetek képviselőiből álljon! ? javasolja a Munkáspárt Központi Bizottsága. Mint köztudott, a május 2-i elnökválasztáson a Jobbik kivételével az ellenzéki frakciók nem vesznek részt.

Szóljon hozzá!