ZETApress

hírportál

Ádert megválasztották

Az Országgyűlés ma délelőtt 262 igenszavazattal ? negyven ellenében ? a két hete jelölt Dr. Áder Jánost választotta öt évre köztársasági elnökké. A négygyermekes apa a történelmi zászlók előtt letette az esküt és május 10-én, egy nappal az 53. születésnapja után foglalhatja el hivatalát a Sándor-palotában.

A titkos szavazáson a szocialista frakció, s a belőlük kivált Demokratikus Koalíció tagjai nem jelentek meg, míg az LMP ott volt ugyan, de csak figyelt, s a szavazólapot sem vette fel. Frakcióvezetőjük, Jávor Benedek viszont gratulált az új államfőnek az eskütételt követően. A 10 órakor kezdődő ülésnapon 40 perc volt a szavazatok leadására, s további 20 perc a szavazatok összeszámlálására. A 302 érvényes szavazat mellett 3 érvénytelent is találtak az urnákban a parlamenti jegyzők, akik a voksoláson a Szavazatszámláló bizottságot alkották. A 307 felvett szavazólapból kettőt nem dobtak be a képviselők.

Áder János eskütételét követően 20 perces programbeszédet mondott. Szavait elődei is meghallgatták. Ott volt Schmitt Pál, Sólyom László és a tavaly elhunyt Mádl Ferenc özvegye, míg Göncz Árpád és Szűrös Mátyás távol maradt. A volt kormányfők közül Medgyessy Péter és Boross Péter, valamint Antall József özvegye volt a díszpáholyban, Horn Gyula és Bajnai Gordon viszont el sem jött. Nem volt az ülésteremben Gyurcsány Ferenc sem, holott ő aktív képviselőként is hivatalos volt az elnökválasztáson.

Gyurcsány most Schmitt Pálhoz hasonlóan plágiumgyanúba keveredett. A Hír TV információja szerint 1984-ben a pécsi Tanárképző Főiskolán a 23 éves hallgató akkori sógorának, Rozs Szabolcsnak a négy évvel korábban ugyanoda beadott szakdolgozatát másolta le és adta be. Mivel mindkét anyag eltűnt a jogutód Pécsi Tudományegyetemről, így ezeket már sosem fogjuk tudni összehasonlítani.

Az ex-kormányfő nem ismeri el a vádat, s tegnapi városligeti beszédében az újságírókat rágalmazásért perrel fenyegette. Kíváncsian várom, hogy a HVG mit lép most az ügyben, hiszen a független újságírás szellemében nem csak egy irányba kéne vagdalózniuk! Ha jobbra ? Schmittre ? odacsaptak, sújtsanak le balra is, ha a gyanú bebizonyosodik! Ez lesz majd az igazi tényfeltárás!

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Ádert beiktatták | ZETApress

Szóljon hozzá!