ZETApress

hírportál

Nem díjazza a nép a viziteket

A tegnapi szavazáson a nép a vizit- és kórházi napidíj, meg a tandíj eltörléséről szavazott. A jelenlévők több mint nyolcvan százaléka azok mielőbbi megszüntetéséről döntött. Mivel a szavazásra jogosultak több mint fele az urnákhoz járult, így az eltörlést akarók a nép 40 százalékát jelentik. Ez már jelentős mennyiség, s érvényes ügydöntő népszavazás lévén ez a kormányt is azonnali lépésre kötelezi.

Ez a lépés nem az azonnali lelépés lesz, bárhogy is szeretnék azt egyesek. A szociál-liberális vezetés ettől még 2010-ig a helyén maradhat. Nekik most a díjak eltörléséről kell mielőbb határozni, s erről törvénymódosítást kell az Országgyűlés elé terjeszteni. Ezt valószínűleg ma meg is teszik, melyről Gyurcsány Ferenc már este 7-kor, az urnák felbontásakor sajtónyilatkozatot tett a Parlament a Munkácsy termében.

Április elsejétől szeretné eltörölni a kormányfő a díjakat, míg az addig befizetett, húsz alkalom feletti összegeket június 30-ig lehetne visszaigényelni a települések jegyzőitől. A képzési hozzájárulás megfizetésétől is megmenekülnek már a felsőfokú tanulmányokat folytatók. Mivel az Alkotmánybíróság szerint a most leszavazott az összegek nem költségvetési tételek, így a kormánynak nem is kell a pótlásukról gondoskodnia.

Az eredményhirdetést követően Horn Gábor koalíciós egyeztetésért felelős államtitkár a kormányfőt sértő megjegyzéseket tett. Nem vette észre, hogy a Hír TV kamerája be van kapcsolva, így rövidesen ország-világ hallhatta szavait. Rövidesen persze elnézést kért, de a tüske jó darabig megmarad még Gyurcsány Ferencben.

A népszavazást egy ferencvárosi szavazókör elnökeként dolgoztam végig. Nálunk is az igenek voltak többségben a háromszor négyszázvalahány szavazatban, s a fővárosi arányokhoz hasonlóan a nemek száma mintegy fele-harmada volt az igenekének. Az esti urnabontáskor néhány érvénytelen szavazat is akadt, de számuk kérdésenként mindössze fél tucat volt. Voltak, melyeken mindkét körbe, míg másokon egyikbe sem tettek keresztet.

Humorunk a bajban is megmaradt

Akadt köztük két választópolgár, aki levelezett is a szavazólapokon. Egyikük a kérdés feltevését tartotta helytelennek, másikuk a Parlamentbe üzent a szavazófülke magányából. Az IGEN körbe V betűt, a NEM körbe F betűt rajzolt, s a szavazólapra ráírta: Óvodások harca a homokozóban. Ezek a szavazólapok is az Érvénytelenek kötegébe kerültek, így a szavazatszámláló bizottság tagjain kívül senki sem olvashatta el a leírtakat.

Végezetül álljon itt az egyik állampolgár legújabb kérdése: Miért mondhatjuk el, hogy egészségügyünk színvonala mára elérte a fejlett nyugati bankokét? Mindjárt megismerhettük válaszát is: Mert a jelzáloghitelek folyósításához hasonlóan nálunk a kórházban sem számolnak fel kezelési költséget.

2 hozzászólás

Visszajelzések

  1. ZETApress » Megint behódolt az MSZP
  2. ZETApress » Elverték a melegeket

Szóljon hozzá!