ZETApress

hírportál

Vissza a feladónak

Sólyom László megfontolásra visszaküldte a Parlamentbe az Egészségbiztosítás átalakításáról szóló törvény tervezetét. Az Országgyűlésnek másfél hónapja van a gondolkodásra. Jobban járnak, ha nem sietik el a határozathozatalt!

A múlt hétfői végszavazásról mi is beszámoltunk hasábjainkon. Magunk is sejtettük akkor az államfői reakciót, mégsem előlegezhettük meg azt. Egyébként is az Alkotmánybíróságtól kért normakontrollt tartottuk volna észszerűbbnek. A taláros testület megsemmisíthette volna a törvényt, az államfőnek viszont az újabb ? de csak a változatlan szövegű! ? megszavazáskor már kötelező lesz aláírnia azt.

A köztársasági elnök dilemmája más is lehetett. Államfővé választását 2005-ben az SZDSZ is segítette tartózkodásával a parlamenti szavazáson, s a mostani tervezetet is ők erőltették. Ha akkor a koalíciós partner jelöltjére, a szocialista Szili Katalinra szavaznak, Sólyom marad nyugdíjas AB-elnök, Szili pedig most aláírta volna a törvényt. (Más kérdés, hogy házelnökként a februárra halasztott döntés mellett emelt szót, kevés sikerrel. Az államfői visszaküldés miatt most mégis februárban fognak róla végszavazni.)

Akadt már visszaküldött törvény Mádl Ferenc hivatali idejében is. Akkor még nem volt téli szünet a Parlamentben, így a Tisztelt Ház rekordgyorsasággal határozhatott. A Kormány már délelőtt döntött a változatlan szövegű beterjesztés mellett, s az Országgyűlés kormánypárti többsége még aznap este megszavazta azt. Ez lett a baj! Igaz, hogy az államfő így kénytelen volt aláírni a törvényt, az Alkotmánybíróság viszont megfontolatlannak találta a gyors döntést, így hatályon kívül helyezte azt. Hamar munka ritkán jó, tartja a népi bölcselet, s az Országgyűlés most nem siethet. A februári ismétlés után az AB már nem hivatkozhat az elkapkodásra, ha valaki kérni fogja a segítségüket.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. ZETApress » Nem módosít a Kormány a törvényen

Szóljon hozzá!