ZETApress

hírportál

Nem módosít a Kormány a törvényen

Nem kell a Kormánynak módosítania a tegnap megfontolásra visszaküldött törvényt, válaszolta kérdésemre ma délután Daróczi Dávid, az év utolsó kormányszóvivői tájékoztatóján. Arról faggattam a szóvivő urat, hogy egy visszaküldött tervezetről nem kellene-e a beterjesztőnek is elgondolkodnia?

Daróczi megnyugtatott. Elmondta, hogy nem a kidolgozás volt hibás, hiszen az államfő alkotmányossági aggályt nem támasztott. Ha azt tette volna, nem a házelnöknek, hanem az Alkotmánybíróságnak küldi át kihirdetés helyett az egészségügy átalakításáról szóló tervezetet.

A hatalmi ágak szétválasztása miatt a Kormánynak csak a beterjesztésig van felelőssége a törvényért, a többi már a Parlament dolga. Nekik kell most újra dönteni róla. A parlamenti vitában a Kormány is kifejti majd véleményét, de álláspontjuk nem változott. Továbbra is meggyőződésük, hogy szükség van a változásra. Eddig a beteg versenyzett az orvosok kegyeiért, ezután majd ők versenyezzenek a mienkért! Az egész rendszert a fejéről a talpára kell állítani!

Ki építheti fel a Kormányzati Negyedet?

A Hír Televízió azt firtatta, vajon a kormány-közeli pályázó győzelme meglepetéssel töltené el a kormányszóvivőt. Daróczi visszakérdezett: vajon a Fidesz-érában kormányhivatalt irányító vezető mai cége kormány-közelinek lenne mondható? Azok a cégtulajdonosok, akik azóta kerültek kormányzati pozícióba, de jelenleg már nem azok, miért ne pályázhatnának sikerrel?

A szóvivő egyébként is gondban lehetett a válaszadáskor. Neki nem kell a pályázatokat ismernie, így nem is értékelheti azokat. Mivel számára minden pályázat egyforma, ő akkor sem csodálkozhat, ha az egyik, de akkor sem, ha a másik nyer. Neki a Kormány véleményét kell tolmácsolnia, azzal kell azonosulnia, de semmiképp se szabad jóslatokba bocsátkoznia!

Szóljon hozzá!