ZETApress

hírportál

Hét “bátor” ember

Novák Katalin volt családokért felelős tárca nélküli miniszter lesz az új köztársasági elnök, a délelőtti szavazás érvényes és eredményes volt. A Fidesz-KDNP jelöltje 137 érvényes szavazatot, míg Róna Péter közgazdász, az ellenzék közös jelöltje 51 érvényes szavazatot kapott.

A jelöltek a titkos szavazás előtt lehetőséget kaptak 15-15 perces felszólalásra, mellyel mindketten éltek is. Az elnökválasztáson a 199-ből 195 képviselő vett részt, az urnában 193 szavazólapot találtak. Az érvénytelen szavazatok száma 5 volt, hét képviselő tehát a titkos szavazáson sem merte vállalni véleményét. Az Országgyűlés ezután megállapította, hogy a szavazás érvényes és eredményes volt, Magyarország új köztársasági elnöke Novák Katalin lett.

A köztársasági elnököt az Országgyűlés titkos szavazáson választja meg, amely többfordulós is lehet. Most viszont nem lesz 2. forduló, mivel az alaptörvény szerint az 1. szavazáson megválasztott köztársasági elnök az, aki az országgyűlési képviselők 2/3-ának, 133 képviselőnek szavazatát megkapja. A választás időpontjáról idekattintva olvashatunk.

Az államfőt öt évre választja az Országgyűlés, mandátuma legfeljebb egyszer hosszabbítható meg. Áder János jelenlegi köztársasági elnök mandátuma május 10-én jár le, Novák Katalin akkor foglalhatja el a legmagasabb állami tisztséget. Délelőtt már le is tette az esküt, fogadta a kormánytagok, a képviselők és ellenfele gratulációit, az ellenzék viszont már az eredményhirdetéskor sem volt benn az ülésteremben.

Szóljon hozzá!