ZETApress

hírportál

Nem korai az időpont?

Február 21-én ül össze az Országgyűlés és a március 20-ei záróülésén választja meg a köztársasági elnököt mondta Gulyás Gergely kancelláriaminiszter a mai kormányinfón. A kérdés csak az, hogy ez nem lesz-e túl korán?

Áder János második elnöki ciklusa 2017. május 10-én kezdődött, így 2022. május 10-én jár le, és mint Szilveszterkor megírtuk, utódját a lejárat előtt legalább 30, de legfeljebb 60 nappal kell megválasztani. Mivel április 30 napos, március meg 31, így a 30. nap nálam április 10-re, a 60. meg március 11-re esik! A március 10-e így szerintem korai!

Persze ennek is van némi értelme. Ha a Fidesz nyeri az április 03-i OGY-választást, az új Parlament újra megválasztja Novák Katalint, ha meg a mostani ellenzék nyer, megvan a lehetősége saját jelöltjét – akik egyelőre nem ismerünk – egyszerű többséggel is megválasztani. Ha ez volt a cél a március 10-ei dátummal, sportszerűek voltak. Hivatalosan nem mondtak le saját államfőjükről az újabb öt évre, de megadták az esélyt az ellenfélnek is, hogy 50%-kal is válthassanak!

Szóljon hozzá!