ZETApress

hírportál

Ildikó fél Viktortól

Tegnap délután a Jókai utcai MSZP Székház Sajtótermében Lendvai Ildikó pártelnök Akadályozzuk meg Orbán Viktor túl-hatalmát! ? Lépések a demokratikus ellensúly megteremtéséért ? címmel sajtótájékoztatót tartott, ahol négy képviselőjelöltjük egyoldalú visszaléptetéséről beszélt.

Az elnök asszony mögött a négy érintett ? Avarkeszi Dezső, Bárándi Gergely, Hatvani Csaba és Szabó Zoltán ? állt a pulpituson. Megtudtuk tőlük, hogy előzetes felkérés nélkül ? mintegy belső kényszertől vezérelve ? léptek vissza körzetükben az LMP jelöltje javára, és szeretnék, ha az LMP viszonozná ezt négy másik körzetben.

Döntésüket azzal indokolták, hogy szeretnék megakadályozni a Fidesz?KDNP kétharmados győzelmét. Attól félnek, hogy a kontroll nélküli törvényhozásban az egyedül kormányzó Orbán Viktor kénye-kedve szerint módosíthatja az Alkotmányt, az államformát köztársaságról királyságra változtathatja, megszűntetheti az Alkotmánybíróságot, és a bíróságokat, sőt még az Országgyűlést is feloszlathatja. Ha sikerül a még megszerezhető 57 mandátumból nyolc-tízet elnyerniük, Orbánnak nem lesz meg a kétharmad, ezért most erre hajtanak.

Az LMP nem viszonozza a gesztust, nem akar az MSZP bábja lenni ? mondta el a Jókai utcai sajtótájékoztató után listavezetőjük: Schiffer András. (Őt a Védegyletben ismerhettük meg, ahol az államfő is megfordult.) Továbbfolytatják a kampányt a második fordulóig, mert szeretnének minél jobban szerepelni. Ennyivel tartoznak a választóiknak is! Valljuk be, igaza van. A politika csak akkor lehet más az elkövetkező években, ha egy erős kormány véghezviheti elképzeléseit, s nem lesz szemben vele egy mindent dacból fékező ellenzék!

Gondoljunk csak vissza az első ciklusra, az Antall-kormány idejére. Semmit sem tudnak elérni az SZDSZ és az általa javasolt köztársasági elnök ellenében. Elég csak a tévé- és rádióelnökök felmentésére gondolni, amit az államfő nem írt alá. A második ciklusban hiába volt meg az MSZP-nek egyedül is az 53%-a és az SZDSZ-szel együtt a kétharmada, a liberálisok belső ellenzékként megakadályozták az új Alkotmány benyújtását. Nem hiszem, hogy az elmúlt húsz év tesze-toszasága után megint ezt akarnánk!

Nyáron újra államfőt választunk, s miért ne lehetne ez éppen király is. A ?40-es évek közepén törölte el az akkori Országgyűlés a királyságot és hozta létre helyette a köztársaságot, de ezt sokan illegitimnek, így a döntéseit érvénytelennek tekintik. Ha ez jogilag így van, nincs is miről vitáznunk. Pokol Béla az FKGP színeiben már javasolt néhány éve egy olyan új alkotmányt, amelyben államformánk királyság lehetne, de akkor ez csak puszta felvetés maradt. (1989-ben egyébként még a ?négy igenes? népszavazás előtt az FKGP köztársasági-elnökjelöltje épp Habsburg Ottó volt!)

Orbán Viktor kisebb Parlamentet és önkormányzatokat akar, s erről is kétharmaddal kell dönteni. Az őszi önkormányzati választásokon már így szavazhatnánk ? akár régiós szinten is ?, de ehhez is az kell, hogy a törvény mielőbb elkészüljön és hatályba lépjen. Ha a szocialisták által vágyott 8-10 mandátumot sikerül elhódítaniuk tőle, a változás megint elmarad, megint arról folyik majd a vita, hogy hány fős testület legyen, s megint nem haladunk semmire. Sosem lehet más a politika, ha sikerül megakadályozniuk Orbán Viktor túl-hatalmát, mert ez csak a szocialisták érdekeit, hatalmuk átmentését szolgálná, a nemzet viszont súlyos árat fizetne érte!

2 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Választás némi anomáliával | ZETApress
  2. Választási gondolatok | ZETApress

Szóljon hozzá!