ZETApress

hírportál

Választási gondolatok

Már csak néhány óra, és befejeződik a választási kampány. Éjfélkor beáll a kampánycsönd, s vasárnap este 7 óráig nem befolyásolhatja senki a választókat. A 176 egyéni választókörzetből már csak 57-ben lesz második forduló, 119-ben az április 11-i első forduló eredményes volt.

Mivel mindegyik egyéni mandátumot a Fidesz?KDNP nyert el, az MSZP az elmúlt 7 napban Orbán Viktor túlhatalmának veszélyeiről kommunikált. Minden délután sajtótájékoztatót tartott, amelyen a kontroll nélküli kormányzás anomáliáiról beszélt. A legerősebb ellenzéki pártként szeretné tárgyalásra bírni Orbánt a kétharmados ügyekben, de attól fél, hogy csak epizódszereplő lesz az elkövetkező négy évben.

Valljuk meg, az MSZP csúnyán elbukott, s az elmúlt kétszer négy év hibáit nem lehet kétszer egy hét alatt helyrehozni. A következő ciklusban az MSZP megkerülhető lesz a törvényhozásban, s Orbán Viktor ezt kétharmad nélkül is megteheti. Az esetlegesen hiányzó néhány parlamenti szavazatért ugyanis nem az MSZP-vel fog egyeztetni, hanem a Jobbikkal. Azzal a párttal fog a kétharmados törvények elfogadásáért alkut kötni, akit a szocialisták szélsőségesnek tartanak, akitől legjobban akarják óvni az országot.

A Jobbik persze akkor sem lesz kormányzati erő, akkor is ellenzékben marad, de a jobboldalnak így lesz jó. A paritásos parlamenti bizottságokban ? például a Nemzetbiztonságiban ? ugyanis a kormányoldal és az ellenzék azonos számú képviselőt delegálhat, így a kormányon kívüli Jobbikkal együtt az MSZP és az LMP ugyanannyi képviselőt ad majd, mint a kormányoldalon a Fidesz és a KDNP. S mivel a Jobbik az MSZP-vel közel azonos létszámot képvisel, így a paritásos bizottságokban a Fidesz?KDNP-vel együtt szavazva elérik a kétharmadot is.

S mit kaphat a Jobbik Orbántól azért, hogy megszavazza a kétharmados törvényeket? Mondjuk egy köztársasági elnöki széket. Sólyom László mandátuma augusztus 4-én lejár ? utódjáról a Tisztelt Ház június végén, július elején határoz ?, s Morvai Krisztina a Jobbik államfőjelöltjeként biztosan nem utasítaná el a felkérést. Persze erre csak akkor lesz lehetősége, ha az MSZP egyhetes kampánya eredményeként a Fidesz?KDNP nem éri el a kétharmadot a törvényhozásban. Kérdés, hogy Lendvai Ildikó és pártja gondolt-e erre, amikor Orbán Viktor túlhatalmának megállításáról szónokolt?

Az MSZP arról is beszélt, hogy 1994-98. között nem éltek vissza az SZDSZ-szel együtt birtokolt kétharmaddal. Csak azt felejtették el hozzátenni ? amit viszont nagyon jól tudunk! ?, hogy ez nem rajtuk, hanem a szabad demokratákon múlott ugyanúgy, mint 2005-ben Szili Katalin meg nem választása köztársasági elnöknek. A szocialisták most hasonló féket szeretnének Orbán Viktorra, s eszükbe sem jut, hogy a 2/3-hoz szükséges parlamenti szavazatokat a Jobbik nem tagadja majd meg a jobboldali kormánytól.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Meglett a kétharmad | ZETApress

Szóljon hozzá!