ZETApress

hírportál

Megválasztották az idei Prímákat

A gazdasági világválság és a magyarországi pénzügyi-gazdasági krízis ellenére a Prima Primissima Alapítvány töretlen erővel folytatja 2003-ban megkezdett hagyományát. A Prima Primissima Alapítvány Kuratóriuma, valamint az Alapító mellett működő Társadalmi Tanácsadó Testület a Magyar Tudományos Akadémia Felolvasó termében megtartott együttes ülésén megválasztotta a Prima Primissima Díj 2009. évi prímáit.

A díjak ünnepélyes átadására december 4-én (pénteken), a Magyar Vállalkozók Napja rendezvénysorozata keretein belül ezúttal már hetedszer kerül sor, ez alkalommal is a Művészetek Palotájában. A Gálaest eseményeit, s az ez alkalomból megrendezésre kerülő színvonalas műsort a Magyar Televízió I. csatornája ebben az esztendőben is csúsztatott élő adásban közvetíti ? tudtuk meg a mai sajtótájékoztatón.

A Prima Primissima Díjra az Alapító Okiratban meghatározott természetes és jogi személyek jelölhetnek. Jelölési joggal rendelkeznek: az Alapító, a VOSZ kibővített Elnökségének tagjai, a Társadalmi Tanácsadó Testület tagjai, a Prima Primissima Alapítvány Kuratóriumának tagjai, a szakmai- és érdekképviseleti szervezetek, a korábbi primissimák valamint a Társalapítók és a támogatók. A jelölésre jogosultak írásbeli felkérést kapnak a jelöltállításra.

A beérkezett jelölésekből a Társadalmi Tanácsadó Testület és a Kuratórium tagjai, együttes ülés keretében a jelöltek közül kategóriánként három-három prímát választott titkos szavazással. A VOSZ kibővített Elnöksége és a Kuratórium által a Magyar Vállalkozók Napja eseménysorozata keretében tartandó Prima Primissima Díjátadó Gálaest napján, december 4-én (pénteken) a prímák közül mind a tíz kategóriában egy-egy primissima kerül majd megválasztásra.

A Demján Sándor üzletember és a VOSZ Elnöksége által alapított díj ez alkalommal is tíz kategóriában kerül átadásra. A választás során a kategóriánként kiválasztott három-három príma közül mindegyik kategóriában egy primissimát választanak titkos szavazással a Gálaest napján. A prímák tízezer euró, míg a primissimák ötvenezer euró díjazásban részesülnek, s megkapják a Zsolnay Porcelánmanufaktúra csodálatos eozin Kincsem-szobrát is, melyet Schrammel Imre, Primissima- és Kossuth-díjas keramikusművész tervezett.

A jelöltek bemutatását és munkásságuk megismerését szolgáló csaknem negyed esztendős időszakban idén is lesz lehetőség szavazásra a Közönség-díjat elnyerő prímára. Ebben az évben is átadásra kerül a Közönség-díj, melyet a 30 díjazott közül nyeri el a közönség kedvence. A prímákra idén már e hétvégétől lehet szavazni az Interneten, a honlapjukon.

Szeptembertől Internet mellett telefonon, SMS-ben, illetve a Westend City Centerben valamint a Művészetek Palotájában elhelyezett szavazódobozokban elhelyezett szavazatokkal lehet majd voksolni. A legtöbb szavazatot kapott jelölt részesül majd a Közönség-díjban, illetőleg az azzal járó ötvenezer eurós pénzdíjazásban, melyet Csányi Sándor ez évben is a magánvagyonából ajánlott fel. A közönség-díjas továbbá megkapja az Ajka Kristály Üvegipari Kft. által készített ólomkristály Kincsem lovat. A szavazók közül egy szerencsés nyertes egy Mercedes-Benz típusú, A osztályos személygépkocsival térhet haza, amely idén is a Pappas Autó Magyarország Kft. jóvoltából kerül kisorsolásra.

Az idei Prima Primissima Díj tartalmaz pár változást is. A Társadalmi Tanácsadó Testület szokásos évi rotációja keretében Bálint András, Sárközy Tamás, Schwajda György, és Vince Mátyás kiváltak a testületből. Az Alapító a helyükre Mádl Ferenc volt köztársasági elnököt, Lukács Sándor 2007. évi primissimát, Novák Ferenc 2007. évi Jubileumi Prima Primissima Díjazottat, Kádár Béla akadémikust, valamint Bánki András 2007. évi Jubileumi Prima Primissima Díjazottat kérte fel.

Az idei prímák kategóriákra bontott névsora

Magyar irodalom: Ágh István költő, író, műfordító; Fejes Endre író és Lator László költő, műfordító, esztéta.

Magyar színház- és filmművészet: Bálint András színművész, színházigazgató; Haumann Péter színművész, rendező és Psota Irén színművésznő.

Magyar képzőművészet: Bencsik István szobrászművész; Földi Péter festőművész és Ilona Keserű Ilona festőművész.

Magyar tudomány: Kellermayer Miklós orvos, sejtkutató; Kopp Mária orvos, pszichológus és Ranschburg Jenő pszichológus.

Magyar oktatás és köznevelés: Horn Péter akadémikus, egyetemi tanár; Kosztolányi Gyula iskolaigazgató és Sárközy Tamás jogász, egyetemi tanár.

Magyar építészet és építőművészet: Jankovics Tibor építész; Skardelli György építész és Zalaváry Lajos építész.

Magyar sajtó: Fekete Gyula publicista; Lőcsei Gabriella újságíró és Schaeffer Erzsébet író, publicista.

Magyar népművészet és közművelődés: Foltin Jolán koreográfus, rendező, táncpedagógus; a Nemzeti Táncszínház és Palya Bea előadóművész.

Magyar zeneművészet: Bartók Vonósnégyes; Kelen Péter tenor, operaénekes és ifj. Sánta Ferenc hegedűművész.

Magyar sport: Cseh László úszó; Görbicz Anita kézilabdázó és Grosics Gyula, az Aranycsapat tagja.

Szóljon hozzá!