ZETApress

hírportál

Újabb magyar Nobel-díj

Magyar kutató kapta a matematikusok Nobel-díjának tartott Abel-díjat ? jelentették be délben Oslóban. Szemerédi Endre matematikus, az MTA Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézetének professzora részesül idén a rangos elismerésben, amelyet minden évben a világ legkiemelkedőbb matematikusai közül egynek ítélnek oda.

A kitüntetés a világhírű magyar matematikai kutatás kiválóságának elismerése is egyben. Az Abel-díj Bizottság hivatalos indoklása szerint a magyar tudóst a diszkrét matematika és az elméleti számítógép-tudomány területén végzett megalapozó kutatásai elismeréseként tüntették ki. Szemerédi Endre nemzetközileg is kiemelkedő jelentőségű kombinatorikai, számelméleti és algoritmuselméleti kutatásokat folytatott, legnagyobb eredménye Erdős Pál és Turán Pál sejtésének bizonyítása, valamint az ehhez kapcsolódó, úgynevezett regularitási lemma megalkotása, a nevezetes Szemerédi-tétel megfogalmazása és bizonyítása.

Szemerédi Endre, akinek tehetségét Erdős Pál világhírű matematikus fedezte fel, jelenleg az MTA Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézetének professzora és az amerikai New Jersey állambeli Rutgers Egyetem számítógép-tudományi tanszékének egyetemi tanára. Rendes tagja nemcsak a Magyar Tudományos Akadémiának, hanem az amerikai Nemzeti Tudományos Akadémiának is. Elnyerte többek között a Leroy P. Steele-díjat és a Rolf Schock-díjat. Munkásságát idén Széchenyi-díjjal ismerték el.

A kitüntetés hivatalos magyarországi kihirdetésére 13:30-kor a Magyar Tudományos Akadémia Székházában került sor. Köszöntőt mondott Siri Ellen Sletner norvég nagykövet asszony és Szász Domokos, az Akadémia alelnöke, s jelen volt maga a kitüntetett, Szemerédi Endre is. Az ünnepélyes díjátadóra május 22-én Oslóban kerül sor, a kitüntetést őfelsége V. Harald norvég király adja át. Ezt követően a kutatóprofesszor előadást tart az Oslói Egyetemen és Norvégia más tudományos központjaiban is. A díjjal járó anyagi elismerés 6 millió norvég korona.

A Nobel-díj mintájára 2001-ben, Niels Henrik Abel norvég matematikus születésének kétszázadik évfordulójára alapított elismerést 2003 óta adják át azoknak a tudósoknak, akik kiváló tudományos munkát végeznek a matematika területén. A díjat odaítélő bizottság tagja volt korábban Lovász László magyar matematikus is. A kitüntetésben eddig olyan kiválóságok részesültek, mint Lennart Carleson svéd és John Torrence Tate amerikai matematikus, 2005-ben megkapta Lax Péter magyar származású amerikai matematikus is.

A Magyar Szocialista Párt gratulál Szemerédi Endrének ? mondta Mesterházy Attila elnök-frakcióvezető. Az MSZP szívből gratulál Szemerédi Endre matematikusnak, aki több évtizedes, világszinten is kimagasló tudományos teljesítménye elismeréseképpen ma a Norvég Tudományos Akadémia Abel-díjában részesült. Külön öröm, hogy Szemerédi Endre Magyarországról, a magyar fővárosból nyerte el a matematika tudományterületén létező legrangosabb elismerést, amelyre természetesen nem csupán a haladó gondolkodást hagyományosan ápoló baloldali közösség, hanem minden magyar ember méltán büszke ? fejeződik be a szocialista gratuláció.

Szóljon hozzá!