ZETApress

hírportál

Földrengés Dunántúlon

Földrengés észleltem. Hullámzott kétszer alattam a panel. Tegnap este fél 7 után két földmozgást is éreztem Pomázon ? tudtuk meg Rozs Borbálától. Már szerda este is mozgott a föld Bábolnán. Akkor a rengés a Richter-skála szerinti 2,5-es erősségű volt.

Magyarország sem mentes a földmozgásoktól, ugyanis sajátos helyzetű e tekintetben. Hazánk földszerkezete szorosan összefügg a környező területekkel. A mostani felszín kialakulása szorosan összefüggött az Afrikai- és Eurázsiai-kőzetlemez mozgásával, az Alpok, a Kárpátok, a Karszt-hegység és a Dinári-hegység kiemelkedésével.

Hazánk területén is jelentősek változások ez idő alatt a földtörténet folyamán. Miután a korábban keletkezett hegységek és üledékes területek erősen összetöredeztek és kiemelkedtek vagy a mélybe süllyedtek. Az Alföld üledék vastagsága eléri a 4000 métert, sőt meg is haladja, míg az országunk legmagasabb pontja a Kékes 1014 méter.

A hegységképző mozgások mind a mai napig folyamatban vannak, így ennek is tulajdonítható ez a rengés. Nem hivatalos információk a Richter-skála szerint 4,8-as erősségű volt és az epicentruma Komárom-Esztergom megyében, Környe és Vértessomló között. Utoljára 1985. augusztus 15-én, Berhidán volt hasonlóan erős, 4,9-es földrengés.

Pontosabb információk

A közepes erősségű földrengés epicentruma Oroszlánytól észak-keletre 6 km-re, Kecskédtől dél-keletre 5 km-re, Székesfehérvártól pedig 33 km-re volt. A rengés 20 km-es mélységben a felszín alatt alakult ki. Erre vonatkozólag is többféle információ látott napvilágot. Vannak, akik az epicentrum mélységét 5 km, mások 8 km mélységben jelölték meg.

Szlovákiában is érezték a bajt. Morajló hang kísérte a mozgást. Sokan az utcára szaladtak rémületükben. Kisebb áram kimaradás is volt, a mobiltelefonok működése sem volt tökéletes. A lámpák kilengtek és megmozdultak a bútorok.

Magyarország területén évente 100-120 kisebb földrengést regisztrálnak az érzékeny szeizmológiai hálózat segítségével, melyek nagy része nem éri el az érezhetőség határát. Ezek erőssége 2,5 erősségűek körül vannak. Hazánkban évente négy-öt 2,5-3,0 magnitúdójú mozgás érzékelhető. Ezeket az epicentrum környékén már jól érezhetjük, de károkat még nem okoznak. Jelentősebb károkat okozó mozgások 15-20 évenként, míg erős, nagyon nagy károkat okozó, 5.5-6.0 magnitúdójú földrengés 40-50 éves intervallumban pattannak ki.

A szombati földrengést az amerikai USGS honlapján 4,2-es magnitúdójúnak értékelte, mélységét pedig 8,2 km-ben közölték. A potsdami geofizikai intézet adatai szerint a rengés a Richter-skála szerint 4,8-as erősségű volt. A rengés 18:41-kor pattant ki Magyarország alatt 5 km-es mélységben. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tájékoztatója szerint a földmozgás 4,8-as volt 10 km-es fészekmélységgel. Sajnos a pontos adatokért a Földrengés.hu szervere nem volt elérhető még este 10-kor sem.

Rengett a föld Szlovákiában is

Kisebb erejű földrengés volt szombaton este Délnyugat-Szlovákiában, szinte egy időben az Oroszlány térségivel. A Markíza Televízió jelentése szerint háromnegyed hét előtt néhány perccel 3-4 másodpercig földmozgást észleltek Révkomáromban, Dunaszerdahelyen, Nagyszombatban, Érsekújvárban, Léván és néhány más városban is. Révkomáromban, ahol a szlovák elektronikus média szerint a legerősebben lehetett érezni a földrengést, több tömbház lakói elhagyták lakásukat és kiszaladtak a ház elé.

A televízióba betelefonáló személyek szerint megremegtek az ablakok, az asztalról több apró tárgy leesett a földre, s állítólag a bútorok is megmozdultak. Ezzel magyarázható az, hogy ekkora térségben volt érezhető a magyarországi rengés, miután kettős rengés volt egy időben kis távolságon belül, negyven kilométeren belül. Érdekesség még, hogy Magyarország főszerkezeti vonalára (ÉK?DNY) merőleges a két epicentrum tengelye, a Komárom?Oroszlány vonal. Ez a tengely megegyezik a Móri-árok és a Tatai-árok irányával.

Szóljon hozzá!