ZETApress

hírportál

Értékmentés a Kálvária-dombon

Még az EKF évében új színfolttal gazdagodik Pécs: a Duna-Dráva Cement Kft. felkarolta a Kálvária-domb rendbetételének ügyét. A Pécs szívében található, ma még felújításra és gondozásra szoruló terület természeti ritkaságokat rejt, melyek fennmaradása veszélyben van ? tudta meg Rozs Borbála.

A város és a vezető építőanyag-gyártó összefogásával ? az utolsó pillanatban ? megmenthetőek ezek az értékek. Az évtizedek óta elhagyatott, természeti védettséget élvező Kálvária-domb a belváros szívétől mindössze pár percre található, azonban állapota miatt tisztításra és felújításra szorul. A Duna-Dráva Cement Kft., több tízmillió forintos beruházással vállalja a terület teljes körű helyreállítását. A város és a Beremendi Cementgyárat üzemeltető vállalat együttműködésének részeként az őshonos növényzet és természetvédelmi terület rendbetételére kerül sor.

A Duna-Dráva Cement Kft. Magyarországon két cementgyárban folytat termelést, Beremenden és Vácott. Hazai érdekeltségei közé tartozik leányvállalati szinten a TBG Hungária-Beton Kft., a Dunai Kavicsüzemek Kft, valamint a Beton Technológia Centrum Kft. A Duna-Dráva Cement Kft. Magyarország piacvezető cementipari vállalata. Összesen közel 500 alkalmazottat foglalkoztat, 2,5 millió tonna cementgyártó kapacitással rendelkezik, éves árbevétele 2009-ben elérte a 39 milliárd forintot.

A felújítási program összhangban van a biológiai sokszínűség (biodiverzitás) megőrzésével és a fenntartható fejlődés elvével. ? A ritka és különleges terület rendbetételére a huszonnegyedik órában járunk, az eredeti, speciális növénytársulások eltűnnek, ha nincs beavatkozás ? mondta G. Detky Rita, a tervezéssel megbízott tájépítész. A természeti sokszínűség megőrzése a Duna-Dráva Cement Kft. tulajdonosai, a HeidelbergCement Group és a SCWENK Zement KG számára is kiemelt érték. Az állat- és növényvilág sokféleségének megóvását célozza az ENSZ kezdeményezése, amely 2010-et a biodiverzitás évének nyilvánította.

Ezzel a szellemiséggel összhangban, a Kálvária-domb belső területén, a természetet mindennél fontosabban kezelve, csak a legszükségesebb rendbetétel zajlik majd, míg várhatóan az északi és déli ?kapuknál? kerülnek kialakításra azok a sétányok és padok, melyek méltóan átvezetik a belváros szívéből érkező látogatókat az épített környezetből a Kálvária-domb rejtett kincses-szigetébe, lehetővé téve, hogy igazi természetvédelmi területként új színfoltja legyen Pécsnek. A tájba illeszkedő burkolt felületeket csak olyan mértékben tervezik kialakítani a bevezető szakaszoknál, melyek szükségesek ahhoz, hogy a belső zöld szigetet megfelelően és biztonságosan meg lehessen közelíteni. A terület szomszédságában található gyönyörű kálvária vallástörténeti emlékhely, amely a munkák eredményeképpen méltó környezetet kap.

Minden munkafolyamat az érintett szakhatóságok és szakértők gondos felügyeletével zajlik, már a tervezési szakaszban is. Most a tervezés és felmérés időszaka kezdődik meg, látványos változásra csak a nyár közepétől lehet számítani, hiszen az értékes talaj és növényvilág óvatos és speciális kezelést igényel, melyet nem lehet egyik napról a másikra elvégezni ? jelentette ki Páva Zsolt, Pécs polgármestere.

Szarkándi János, a Duna-Dráva Cement Kft. elnök-vezérigazgatója elmondta: ? igazán különlegessé és egyedülállóvá teszi a programot az új cementtípus, a TioCem alkalmazása, melyet Magyarországon a Duna-Dráva Cement Kft. használ fel először. Az új fejlesztés lényege, hogy a termék felhasználásával készült beton burkolat felülete reakcióba lép a napsugárzással és így képes a szennyezőanyagok lebontására. Reményeink szerint, a betonfelületek a modern betonépítészet esztétikai értékeit is bizonyítják majd.

A Duna-Dráva Cement Kft. a fenntartható fejlődés elvét követve végzi tevékenységét és ezzel összhangban támogatja a gyárai környezetében található közösségek környezetvédelmi, kulturális és infrastrukturális fejlesztési tevékenységét. A gazdasági helyzet az építőipart és az építőanyagok piacát különösen kedvezőtlenül érinti, ezért a DDC az idei évben egyetlen, kiemelt támogatást, a Kálvária-domb megújítását valósítja meg társadalmi felelősségvállalási programja keretében. Az EKF programsorozatot és a felújítási kezdeményezést a társaság olyan jelentőségűnek tartja, hogy a programot a vállalat támogatása teljes egészében fedezi.

Szóljon hozzá!