ZETApress

hírportál

Megismertük a legjobbakat

Már öt órától gyülekeztek tegnap este a meghívottak a Budapesti Kongresszusi Központban. Késni nem lehetett, mert az m2 pontban hat órakor kezdte sugározni élő egyenesben az Év sportolója díjátadó gáláját. 232 sportújságíró küldte be december 5-ig szavazatát, melyet tíz napon belül módosíthattunk. A dobogós helyeken az eredetihez képest nem történt változás.

A győztesek megismerése előtt essék szó a helyszínről. A Pátria termet csak negyedórával a kezdési idő előtt nyitották ki, addig a folyosón kóstolhattuk a finomságokat. Folyt a martini, unicum, pezsgő, meg a forró belga csokoládé a szökőkútból a friss gyümölcsökre. Sikerült is jól leennem vele magam, de megérdemeltem, amiért torkos voltam!

Odabenn libamájból, sonkából, kaszinótojásból, lazacból, kaviárból, zöldségekből és töltött karajból álló előétel várt. A közvetítés előtt kellett megennünk, hogy ne hallatsszon be a villacsörgés. Az Ave Maria gyönyörű dallamait kár is lett volna ezzel elnyomni, amit az idén elhunyt élsportolók tiszteletére énekelt Báthory Éva operaénekes, Haranghy Miklós zongorakíséretével.

A rendezvény tehát megemlékezéssel kezdődött. Gyulai István, Bene Ferenc, Csák Ibolya, Dalnoki (puha vagy) Jenő, Jenei (Pierre) László, Körmöczy Zsuzsa és Puskás Ferenc idén hagyott itt minket. Machos Ferencet csak három napja temették el, de róla mindenki elfeledkezett, pedig már a Puskás-ravatalkor sem élt.

A parlamenti szavazási dömping miatt a pártelnökök közül csak Dávid Ibolya jött el. A sportot felügyelő miniszter asszonyt is csak államtitkára és szakállamtitkára képviselte. Itt volt viszont a MOB elnöke, örökös főtitkára, és egy bank elnöke is, de nekik ma nem jutott szerep és mikrofon a színpadon.

Színre lépnek a csillagok

A jutalmazottak sorát a szövetségi kapitányok kezdték. Legjobb a kajak-kenus Angyal Zoltán lett, őt követte az úszó Kiss László és az öttusázó Pálvölgyi Miklós. Magam is rájuk szavaztam, így az eredmény nem okozott meglepetést. Értékes díjaik átvétele után az ifjú Rácz Gergő szórakoztatta énekével a publikumot.

A fogyatékkal élő sportolókat nem a sportsajtó, hanem saját szövetségeik javaslata alapján jutalmazták. A női mezőnyben Jung Andrásné atléta, Krajnyák Zsuzsa vívó és Babita Mária atléta volt a sorrend. A férfiak között Shaff József atléta, Szekeres Pál vívó és a hetedik osztályos Suha István tornász volt a sorrend. Csapatban a Horváth Alíz ? Székelyné Burja Ilonka pingpong páros, a férfi focisták és női vívók remekeltek. Az edzői kategóriában Csiszár János pingpong-, Alaxainé Deák Edina torna- és Antal Andor atlétaedző állhatott fel a képzeletbeli dobogóra.

Dr. Somló Tamás jogász, egykori artista, később zenész színpadi produkciója után ismerhettük meg a legjobb hölgyeket. Nagy Tímea vívó, Benedek Dalma kajakozó és Kovács Ágnes úszó lett a díjazott. Őket a versenytáncosok produkciója követte, majd a legjobb edzők léphettek a színpadra. Fábiánné Rozsnyói Katalin kajak-, Túri György úszó- és Kulcsár Győző vívóedző elismerése sem okozott senkinek meglepetést. Dukai Regina éneke is telitalálatnak bizonyult.

A különdíjasok között Kovács Mária bokszolót, Lipcsei Péter focistát, Vitray Tamás, és Dobor Dezső sportriportert, valamint Korda Györgyöt, mint a pókerversenyek remek közvetítőjét jutalmazták. A margitszigeti Úszó Eb közvetítéséért kapott különdíjat Rudi Zoltán, az MTV elnöke. A Telesport sugározta a nyári eseményt, melynek főszerkesztője a tegnapi gálát Zelinka Ildikóval együtt konferáló Schulek Csaba. A gálát megszervező Hegyi László ugyancsak különdíjat vehetett át a sportújságíróktól.

Hanghiba a nézőtéren

Ezután már gyorsabban peregtek az események. Zsuzsi és Katinka, a két exromanticos lány duettje után a csapatok és a férfiak léphettek színre. Kovács Katalin ? Janics Natasa kajakos, a férfi öttusa és a női kézilabda csapat kapott elismerést, majd Cseh László úszót, Zsivotzky Attila tízpróbázót és Lőrincz Tamás birkózót szólították a színpadra. Utána mindenkit visszarendeltek egy csoportképre, s a versenytáncosoknak kellett volna előttük szerepelni. Valamilyen technikai malőr kapcsán sem a táncosok nem jöttek, sem a zene nem szólt a teremben.

A másfél órás közvetítés után folytatódott a vacsora az asztaloknál. Fogas filé érkezett borban gőzölve, meg borjú java roston Budapest raguval. Fehér- és vörösbor is volt mindenütt. Az erkélyen is ült közönség, a Testnevelési Egyetem százötven hallgatója kapott meghívást, hogy közelről szemlélhesse a sport nagyjait. A záró dísztortát velem együtt sokan nem vártuk meg.

A vacsorázókat a beígért Back II Black szórakoztatta, elmaradt viszont a Puskás Emlékalbum, melyről az esemény beharangozóján írtam. Ötezer forintért árultak viszont egy Puskás-kazettát, s ugyanennyiért egy másikat a korábbi gálákról. A pénzes szolgáltatások sorába tartozott még a 150 forintos ruhatár, míg az egyéb javakért ? ételért és italért ? a szponzorok jóvoltából nem kellett senkinek sem fizetni.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. ZETApress » Díjeső a Magyar Televíziónak

Szóljon hozzá!