ZETApress

hírportál

Atlétáink Zuglóban

Öt kontinens 31 országából érkeznek az atléták a Kontinentális Kör vasárnapi bronz kategóriás versenyére, amely az utolsó kvalifikációs lehetőség az Eb-szint teljesítésére – derült ki a délelőtti sajtótájékoztatón. Spiriev Attila, a verseny sportszakmai vezetője elmondta: 17 nemzetközi számot rendeznek a Csömöri úti Lantos Mihály Sportközpontban.

A mintegy 150 induló fele hazai lesz. A legnevesebb magyar atléták közül a kalapácsvető Halász Bence, 100 m gáton Kozák Luca, 400-on Molnár Attila, 100-on és 200-on pedig a sprinter Takács Boglárka is rajthoz áll.

A május 26-án 14:30-kor kezdődő programban a legnagyobb név a négyszeres Európa-bajnok brit Adam Gemili lesz, aki 100 méteren fog futni. Erős mezőny várható a két gátfutásban: férfi 110 m-en Szeles Bálint, Szűcs Valdó és Eszes Dániel legnagyobb ellenfele a kubai Roger Irribarne, az Afrika-csúcstartó dél-afrikai Antoni Alkana és a kétszeres fedett pályás Ázsia-bajnok kazah David Jefremov lesz. Női 100 m-en az Eb-ezüstérmes Kozák Luca, Kerekes Gréta és Tóth Anna összemérheti tudását az amerikai Amber Hughesszal, aki idén 12,54 mp-et is futott gáton.

Női 800 méteren a kétszeres Eb-aranyérmes ukrán Natalia Krol, női gerelyhajításban pedig a szintén Európa-bajnok Christin Hussong is jelezte részvételét. A sportszakmai vezető kiemelte, hogy ez a verseny a magyar atléták érdekében jött létre, a műsort úgy alakították, hogy minden számban legyen hazai induló. Mivel aznap zárul a júniusi római Eb kvalifikációs időszaka, így ez lesz az utolsó lehetőség a szintteljesítésre.

Gyulai Miklós, a Magyar Atlétikai Szövetség elnöke hangsúlyozta, jó esély van rá, hogy az Eb-n és a párizsi olimpián is olyan létszámban tud részt venni a magyar atlétika és olyan eredményeket fog elérni, ami megfelel az elvárásoknak. A MASZ sportszergyártót váltott, így a magyar atléták 4F-ben indulnak a két csúcseseményen. Az elnök felhívta a figyelmet a MASZ környezetvédelmi és fenntarthatósági törekvéseire, melynek értelmében rövid és hosszú távú környezet- és klímavédelmi stratégiát készítenek és megvalósítanak a tagszervezetei intézményeikben, kiemelt sporteseményein és atlétáik kommunikációs bevonásával.

Szóljon hozzá!