ZETApress

hírportál

Az MSBSZ tervei

A jövő bajnokait neveli a Magyar Snowboard Szövetség. Gyarmati Panka és Fricz Botond sikerei megmutatták, hogy a megfelelő körülmények mellett a magyar snowboardosoknak helyük van a világ legjobbjai között – tudtatta Pintér László, az MSBSZ sajtóreferense. Fotóink az MSBSZ felvételei.

Publikálta átfogó sportági stratégiáját a Magyar Snowboard Szövetség. A 2005 óta önállóan működő országos sportági szakszövetség az elmúlt öt évben megkezdett munka eredményeire építve vázolta fel a 2026-ig tartó időszakra vonatkozó céljait és megvalósítási terveit.

A szövetség vezetésében kivétel nélkül mindenki snowboardos, legtöbben korábban aktív versenyzők voltak, így tökéletesen ismerik a sportolói oldal nehézségeit és igényeit is. Míg a korábbiakban elsősorban sportolói kezdeményezésre, de jelentős szövetségi támogatással születtek sikerek, az elmúlt öt évben már tudatos építkezés zajlik az utánpótlás terén. Ennek a tudatos építkezésnek a legfrissebb eredménye, hogy ifjú snowboardosaink kvótát szereztek snowboardcross versenyszámban az Ifjúsági Olimpián való indulásra. Hazánkat Vincze Zsófia fogja képviselni a 2020. január 9-én csütörtökön kezdődő világjátékokon a svájci Lausanne-ban.

Freestyle szakágban Gyarmati Panka junior világbajnoki címe, majd a felnőtt világkupában a magyar havas sportok között elsőként megszerzett győzelme után most Fricz Botond az, aki komoly jövő előtt áll. A 18 éves kecskeméti snowboardos slopestyle-ban Európa-kupát nyert Hollandiában és kimondottan olimpiai részvételi potenciállal bír slopestyle és big air versenyszámokban. A szövetség minden területen segíti a versenyző felkészülését és a benne rejlő eredmények megvalósulását, elősegítve ezzel a régen várt olimpiai részvételt 2022-ben vagy azután.

A 2014-es oroszországi Szocsiban megrendezett téli olimpiával (ahol a snowboard slopestyle debütáló sportágként nézői rekordot döntött) a Nemzetközi Olimpiai Bizottság végleg felismerte a sportágban rejlő fejlődési potenciált, és 2018-ban egy újabb szám mutatkozhatott be Phjongcshangban: a Big Air. Ezen dinamikus nemzetközi térnyerés lenyomatának idehaza is meg kell tudni fokozatosan jelennie a sportágban.

Fontos megjegyezni, hogy a nemzetközi erőteret döntő mértékben befolyásolják a sportágak olimpiai nézettségi mutatói, amelyek prognosztizálják az adott sportágak fejlődését, dominanciáját, további potenciálját, és ez különösen fontos a fiatalok körében mérve. A Sportcal 2018-as Phjongcshang-i közösségi média-riportja alapján a snowboard magasan a legnézettebb és egyben legtöbb interakciót kiváltó diszciplínája volt (ahol 1. helyen a snowboard 38 millió, 2. helyen a műkorcsolya 25 millió nézőt ért el) a kéthetes eseménynek.

Felismerve a fentiek jelentőségét, továbbá tekintettel a snowboard sport igen fiatal és egyben meglehetősen fiatalos mivoltára, a szövetség egy hosszú távú sportág-újraépítési program kialakításán dolgozik, jelenleg kevés felnőtt korú, de annál több utánpótlás korú versenyzővel.

Az elmúlt öt év utánpótlás-nevelésbe fektetett kemény munkája számszerűsíthető sikereket hozott a sportágnak. Míg öt éve alig volt utánpótlás versenyző, addigra a 2019-es évben már száz fő felett volt hazai versenyeken a számuk, míg nemzetközi versenyekre stabil 15 fős csapatot volt lehetőség delegálni. Ők mind a szövetség által öt éve elindított utánpótlás-nevelő és tehetséggondozó programból kerültek ki, így bebizonyosodott, hogy a most kiválasztott fiatalokból lehetnek a világszintű versenyzők, hiszen közülük vannak, akik azóta már junior világbajnokságon és iskolai világjátékokon is képviselték Magyarországot. Nem vitatható, hogy a program megmutatta azt is, hogy rengeteg lehetőség van a magyar snowboard utánpótlásban.

A tanulmány ugyanakkor felhívja a figyelmet, hogy a kitűzött célok eléréshez elengedhetetlen néhány alapvető hazai infrastrukturális fejlesztés, mint például egy kimondottan snowboard sportra kiépített, műanyag borítású pálya létesítése, valamint a szakmai stáb folyamatos fejlesztése. Ez csak a jelenleg rendelkezésre álló források bővítésével valósulhat meg.

Sportszakmai kislexikon

Slopestyle: A szabadstílusú snowboardosok legkifejezőbb szakága, melyben egy ugratókkal és korlátokkal, valamint egyéb mesterséges elemekkel tarkított lejtőn lecsúszva mutatnak be különféle trükköket: szaltókat, forgásokat és csúszásokat. A pálya kb. 1000 m hosszú, és általában 3 korlát komplexumból és 3 óriási ugratóból áll. A versenyzőket összbenyomás alapján hattagú zsűri pontozza, a választott trükkök technikai nehézsége, változatossága, a pálya kihasználása, valamint a versenyző kreativitása és stílusa alapján. Magyar elnevezése nincs, a szakma az angol elnevezést használja. 2014 óta olimpiai sportág.

Big Air: A szabadstílusú snowboardosok egyik szakága, melyben egy hosszabb nekifutó után egy nagyméretű ugratóról elrugaszkodva kell bemutatni egyetlen ugrást. A nekifutó és az ugrató is lehet természetes kialakítású, vagy épített, városi rámpa. Utóbbi a sísáncokhoz hasonlít, hiszen az elugrási sebesség (60-70 km/h) eléréséhez meredek nekifutóra van szükség. A starthely és az ugrató közötti szintkülönbség többnyire meghaladja a 30 métert. A versenyzőket zsűri pontozza, a választott trükk technikai nehézsége, valamint a versenyző kreativitása és stílusa alapján. Magyar elnevezése nincs, a szakma az angol elnevezést használja. 2018 óta olimpiai sportág.

Snowboardcross: Talán a leglátványosabb hódeszkás szakág, ahol egy döntött kanyarokkal és ugratókkal nehezített pályán kell a lehető leggyorsabban lejutni. Egy időmérő selejtező alapján a versenyzőket négy (egyes világkupa-versenyeken hat) fős futamokba sorolják, ahol egyenes kieséses rendszerben folytatják. Négyfős formátum esetén az első kettő, hatfős futamoknál az első három jut tovább a következő fordulóba. Mivel egyszerre indulnak, elkerülhetetlen az ellenfelekkel való fizikai kontaktus. Az őrült száguldás közben akár a 100 km/h-s sebességet is elérhetik. 2006 óta olimpiai sportág.

Magyar Snowboard Szövetség

A hazai snowboard egyesületeket tömörítő, 1993-ban alapított szervezet célja a versenysport koordinálása és a snowboardsport népszerűsítése a legszélesebb körökben. A profi és amatőr sportolók támogatása mellett kiemelt feladatának tekinti a snowboard tömegsporttá történő fejlesztését és az utánpótlás-nevelést. A Magyar Snowboard Szövetség sportági stratégiája idekattintva megtekinthető.

Szóljon hozzá!