ZETApress

hírportál

Kullancsvédelem kutyáknak és gazdáknak

A szokatlanul enyhe telet követően a jó időt kihasználva, már koratavasszal szívesen kimozdulunk otthonunkból. Így vannak ezzel a megbúvó, áttelelő kullancsok is. Az erdős területeken, a parkokban, a vízpartokon, sőt a lakott területeken, a kertekben is szinte a semmiből bukkannak fel ezek a parányi élősködők. Legnagyobb számban a párás és meleg tavaszi hónapokban jelentenek veszélyt a közelükbe kerülő állatokra és emberekre, tudtuk meg Lukács Zoltán állatorvostól a Kullancsszövetség virágvölgyi sajtótájékoztatóján.

A mindössze 1-2 mm-es paraziták észrevétlenül kapaszkodnak a füves, bokros területeken sétáló kutyákra, melyeknek leginkább a fején és nyakán kezdik meg a több napig tartó vérszívásukat. Az ebek viselkedése nem jelzi a kullancsfertőzöttséget, mert a paraziták olyan anyagokat termelnek, amelyek érzéstelenítik a vérszívásuk helyét. A kutyák gazdái általában csak néhány nappal később veszik észre a kullancsokat, amikor a vérszívás miatt egyre-nagyobbá váló példányok a szőrzet közül kezdenek kiemelkedni.

Az állatok többségén csak néhány példányuk fordul elő, de akár egy is komoly, nem ritkán halálos kimenetelű fertőzést okozhat! A kullancsok miatti vérveszteség nem jelentős, azonban nem szabad elfelejtkezni betegséghordozó szerepükről sem, mivel táplálkozásuk közben különféle kórokozókat olthatnak be! Kutya esetében az első helyen egy egysejtű vérélősködőt, a kutya vörösvértesteit megtámadó, ún. babéziát kell megemlíteni. A kullancsok országszerte fertőzöttek lehetnek a babéziákkal. A kullancscsípést követően megfertőződött kutyákon néhány nappal később enyhébb-súlyosabb tünetek (pl. bágyadtság, étvágytalanság, véresnek tűnő vizelet ürítése) jelentkeznek. Szakszerű és időben elkezdett kezelés hiányában az állat rövid időn belül elpusztulhat.

A látszólagos gyógyulás ellenére hetekkel-hónapokkal később, nem ritkán végzetes vesebetegség alakulhat ki. Az emberhez hasonlóan a kutyák Lyme-kórt okozó baktériumokkal vagy az agyvelőgyulladást előidéző vírusokkal is megfertőződhetnek a kullancsoktól. Ezek a kórokozók kedvenceinkben éveken át tünetmentesen hordozhatják, miközben izületgyulladással, idegrendszeri tünetekkel járó folyamatokat indíthatnak el. A kutyatartóknak a kullancsok által okozott bántalmak megelőzésére kell a figyelmet fordítani!

Használjuk a kullancskanalat!

A kullancsveszélyes területeken történt kirándulás, séta után alaposan át kell vizsgálni kedvenceinket. Amennyiben a megkapaszkodott élősködőket egy-két napon belül sikerül eltávolítani, úgy megakadályozható az általuk terjesztette kórokozók beoltása. A helyüket kereső vagy a vérszívás kezdetén lévő kullancsok megtalálása azonban nem mindig sikerül. Ezért biztosabb megoldás, ha a kullancsos környezetbe vitt vagy ott tartott kutyákat olyan készítménnyel kezelik, amely megakadályozza az ízeltlábúak megkapaszkodását, vagy még a kórokozók beoltása előtt ezeket elpusztítja.

Számos kullancsellenes szer van hazai forgalomban, amelyek a kullancsok mellett a bolhák és más élősködő, így a szúnyogok, a legyek és a tetvek ellen is hatásos lehet. A fürdetés, lemosás vagy aeroszolos kezelés hatása csak rövid ideig tart, és ezeket az állatok általában nem kedvelik. Egyszerűbb és hatékonyabb a kutyák bőrére úgynevezett spot-on készítményeket cseppenteni, vagy a kullancs ellenes nyakörveket használni, amelyek egy illetve több hónapig hatnak.

Nem szabad azonban elfelejteni, hogy hazánkban a kullancsszezon hónapokig, akár egész évben tarthat, ezért egy-két kezeléssel nem tudjuk megvédeni kedvenceinket a kullancsok okozta veszélyektől. A készítmények kiválasztásában segítséget adnak az állatorvosok, akikhez akkor is ajánlatos elmenni, ha a kutya bőrébe kapaszkodó borsónyi-babnyi méretű kullancsot találunk. Mindig gondoljunk arra, ha kutyánkon kullancsot találunk, saját magunkat is alaposan vizsgáljuk át, mert a fertőzött területeken kutyáink mellett mi is fertőződhetünk e parányi vérszívókkal!

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. ZETApress » Tízparancsolat kirándulóknak

Szóljon hozzá!