ZETApress

hírportál

Tízparancsolat kirándulóknak

Nyaralóját, vadászházát és ritkán lakott épületeit tavasszal védőszemüvegben és maszkban takarítsa ki, hallhattuk a kirándulóknak közzé tett intelmek között tegnap délelőtt a Kullancsszövetség sajtótájékoztatóján. A kullancsok által terjesztett agyvelőgyulladás vírusa ugyanis áttelelhet a porban. Ha ezt belélegezzük, magunk is megbetegedhetünk.

Legelő állat friss nyers tejét se igyuk, folytatódik az intelem, mert a tőgyön át ez is fertőzött lehet. A kirándulási szezon előtt lehetőleg oltassuk be magunkat, ezt az előírt időközönként ismételtessük meg, s használjuk a kullancsriasztó aerosolt. Mindig az évszaknak megfelelően öltözzünk. Hasznos a kisfiúkat nyáron kopaszra nyíratni, a kislányok meg gyűrjék egy kalap alá hajukat az erdőben!

A kullancsnak számos fajtája létezik. Nem csak a kifejlett példány, de másfél éves átalakulása során mindhárom állapotában képes vért szívni és fertőzni. Akad, amelyik felülről, a nyaknál támad, míg mások alulról, a bokánál másznak fel. Elavult az a módszer, hogy a potrohát kell zsírral bekenni, mert haláltusájában köbi belénk a fertőzést. Helyette kullancseltávolító csipeszt, vagy kanalat használjunk.

A kutyákra kullancsriasztó nyakörvet is tehetünk, melyről már tegnap beszámoltunk. Őt is vigyük rögvest állatorvoshoz, ha a késői eltávolítás miatt észrevesszük a megbetegedést, s magunk is keressük fel háziorvosunkat, ha úgy gondoljuk, hogy megfertőződtünk. Nem csak a vírus okozta agyvelőgyulladás, de a baktérium okozta Lyme-kór is roppant veszélyes. A kivett kullancsot ötezer forintért vizsgálják meg a speciális laboratóriumokban, melyből a szövetség ötszáz forintot vállal át. Háziorvosnál saját vizsgálatunkhoz elég a háromszáz forintos vizitdíj.

Hogy mégse legyen ilyen egyszerű a két vizsgálat összevetése, ahhoz tudni kell, hogy a kullancstól elkapott betegség hetekig is lappanghat bennünk, így semmilyen vizsgálattal ki nem mutatható. Kullancsban a speciális vizsgálattal rögtön megállapíthatják, s ilyen csípett meg minket, már a tünetek megjelenése előtt megkezdhető kezelésünk.

Az állatok a határokon át is hurcolhatják a fertőzést. Az Európai Uniós országokban a kutya, macska és a vadászgörény csak útlevéllel utazhat. Ebben nem a négylábú fényképe van, hanem egy vonalkód, mely az állatba ültetett mikrochip adatait tartalmazza. Ezt olvassa le a határőr. Több országban, így nálunk is, a veszettség elleni oltás meglétéhez kötik a beutazást, míg másutt a féregtelenítést és a kullancs elleni védelem meglétét is előírják. Sajnos mi ezt még nem kérjük a beutazóktól.

Személyi adónk egy százalékát közhasznú társaságok megsegítésére ajánlhatjuk fel. Mivel a Kullancsszövetség csak jövőre lesz három éves, így ezt nekik nem adhatjuk. Ők csak 2009-ben kaphatják meg a 2008-as adónk egy százalékát. Non profit szervezet lévén egyéb adományokból tartják fenn magukat, s ez elég csekély. A tavalyi két kullancsvonal helyett idén már csak egyen kéretünk tőlük ezért telefonon tanácsokat.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. ZETApress » Húsvét a kullancsok családjában

Szóljon hozzá!