ZETApress

hírportál

RaM Colosseum

Meghívást kaptunk a napokban a RaM Colosseum első sajtótájékoztatójára a XIII. kerületi Kárpát utcába. Lantai József érdeklődését is maximálisan felcsigázta az elnevezés, ezért aztán odament és szorgalmasan fényképezett.

A RaM-ról és a Colosseumról is vannak halvány fogalmaink, de így a kettőt összevonva a kétségbeesésbe kergetve sem tudtunk mire gondolni. Nos, a helyszínen aztán csak ámultunk. Egyrészt azért, mert a közeli áprilisi ünnepélyes nyitásig úgymond még a munka dandárja hátra van, másrészt pedig elcsodálkoztunk a felvázolt jövőképen, ami előtt le a kalappal!

A tájékoztatón, vagy ? ahogy Hiszékeny Dezső alpolgármester a köszöntőjében fogalmazott ?, a malter partin meghallgathattuk Vámos Miklóst, a kerület díszpolgárát, Román Sándort, az ExperiDance művészeti igazgatóját és Vadász Györgyöt a Vadász Építész Iroda vezetőjét. Ízelítőt kaptunk az ExperiDance együttes környezethez koreografált ásós, szerszámos, létrás ? lehet, hogy csak én gondolom így ? igazi munkás táncjátékából. No, de nézzük akkor mi is az a címben szereplő RaM Colosseum? A RaM Colosseum ? a főváros első élményszínháza!

A RaM a Radnóti Miklós Művelődési Központ névből képzett rövidítés. A RaM a XIII. kerületi Önkormányzat beruházásaként, a Kárpát utca-Vág utca-Pannónia utca-Bessenyei utca által határolt területen megvalósuló szabadidő központ, amely négy szárnyból áll: a RaM Colosseum multifunkcionális rendezvényteremből, a RAMpART Étteremből, egy rekreációs részből, valamint a negyedik szárnyból, amely a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár tagkönyvtárának és egy kerületi nyugdíjas klubnak ad majd otthont.

A RaM Colosseum a RaM legnagyobb része, mely több mint 600 főt befogadni képes multifunkcionális színház és rendezvényterem. A terem adottságaiból adódóan alkalmas színházi széksoros elrendezésű ? tehát színházi élményt nyújtó ? rendezvények lebonyolítására, ugyanakkor a nézőteret és a 290 négyzetméteres színpadot teljesen síkba nyitva körasztalos események, bálok megvalósítására is. A nézőtér hidraulikus rendszerrel automatikusan alkalmazkodik az igényelt terem- és nézőtér elosztáshoz. Az átalakításra, a széksorok be- illetve kiszerelésére néhány óra elegendő. A RaM üzemeltetője a XIII. kerületi Kulturális Nonprofit Kft. A RaM Colosseumot és a RaMpART Éttermet 5+5 éves bérleti rendszerben az ExperiDance ? Román Sándor Tánctársulata Kft. üzemelteti, a Társulat menedzsmentje felel a terem műsorpolitikájáért, a legmagasabb fokú művészeti élmény létrehozásáért.

Mit jelent az élményszínház?

Egy Magyarországon eddig ismeretlen fogalom. Nem több, hanem más élményt nyújt majd a RaM Colosseum, mint az eddig megszokott zenés színházak. A teljes épület, a beépített technika mind-mind azt a célt szolgálja, hogy a néző maximálisan elégedetten, a produkciót élvezve távozzon. Az élményszínház azt jelenti, hogy a néző olyan minőségű előadásokat láthat a legkényelmesebb, az átlagszínháznál komfortosabb székekben helyet foglalva, amelyeket eddig csak sportcsarnokokban, műanyag székeken ülve láthatott. A terem mérete és elrendezése lehetővé teszi, hogy minden néző élvezze a produkciókat.

A színpad alapterületéből adódik, hogy akár 100 fellépő művészt magába foglaló előadások, akár komolyzenei koncertek is elférnek ? a háttér, az öltözők és egyéb kiszolgáló egységek pedig ennél nagyobb létszámú személyzet befogadására is képesek. A RaM Colosseum teret ad az élménynek! Milyen előadásokat láthatnak a nézők a RaM Colosseumban? A RaM Colosseumban látható lesz az ExperiDance teljes, 7 egész estés előadásból álló repertoárja. A Társulat a ház falai között stabilitást nyert és hosszú távon otthonra talált.

A csapat rajongóinak jó hír, hogy Román Sándor Tánctársulata tavasszal új bemutatóval jelentkezik, melynek címe: Forrás ? Jéghideg és Tűzforró. Ezen kívül vendégprodukciókban sem lesz hiány: áprilisban eljön a Cirque Mechanics Birdhouse Factory című show-ja, amely a cirkuszt és a mozgásművészetet egyesíti egy nagyszerű, világhírű előadásban. Áprilisban ezen kívül látható lesz Elton John és Tim Rice: Aida című musicalje is. A RaM Colosseum idén többször kedveskedik a külföldi kultúrák kedvelőinek: lesz andalúz flamenco-hét, grúz és argentin hét. A tematikus hetekre a RaM Colosseum különtermeiben a vendég országok képzőművészeinek munkáiból összeállított kiállítások kapnak helyet, a RAMpART étteremben pedig az országokra jellemző fogásokat készíti majd el egy vendégséf.

Mikor nyílik meg a RaM Colosseum? A RaM Colosseum megnyitója a tervek szerint a Radnóti Miklós Művelődési Központ valamennyi egységét átadó április 14-i önkormányzati ünnepséget követően április 15-e, péntek. Az első előadás az Experidance Forrás című show-ja lesz.

A RaM Colosseum számokban

Férőhelyek színházi ültetés esetén: 638 fő (566 a földszinten és 72 a karzaton). Férőhelyek rendezvény esetén (körasztalos bál- színpad síkba nyitva): 600 fő. Férőhelyek revü rendezvény esetén (színpad + nézőtér lépcsőzetesen, körasztalokkal): 440 fő. Végezetül figyelmükbe ajánlanám a RaM Colosseum és ExperiDance ízlésesen és igényesen kivitelezett, az igazán nagyszabású helyhez méltó bemutatkozó kiadványának bevezető sorait: Teret az élménynek! 10 év bőséggel elég idő arra, hogy szakmai alapokon nyugvó tapasztalásainkat megélve eldönthessük, és ha lehetőséget kapunk rá, megvalósíthassuk mindazt, amiről úgy tartjuk optimális.

A főváros régóta vár egy olyan helyszínre, amely az ott megélt élményeken keresztül egy szemvillanás alatt bevonul majd a magyar és a nemzetközi köztudatba. Remélhetőleg szeretni és akarni fogja, mert a kiszolgálás, a hely nívója és paraméterei mind-mind azt sugallják, nem kapni, hanem elsősorban adni kívánunk vendégeinknek, partnereinknek. március hónapban, a főváros szívében megnyitja kapuit a RaM Colosseum multifunkcionális színház és rendezvényterme. A ház professzionális működtetéséhez rendelkezésünkre fog állni mindazon személyi állomány, technikai eszközpark, mely egy, a XXI. századhoz méltó struktúrát vázolhat majd fel partnereink számára. Sok szeretettel várja Önöket: Román Sándor művészeti igazgató, Gőcze Balázs rendezvényigazgató és Vona Tibor ügyvezető igazgató.

2 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Megnyílt a Radnóti Könyvtár | ZETApress
  2. Mechanikus Madárház | ZETApress

Szóljon hozzá!