ZETApress

hírportál

Bakáts térről a Fradi pályára

Az Experidance: Revans című játékával indul a XVI. Ferencvárosi Fesztivál szabadtéri programja június 16-án, szerdán este fél 9-kor az Üllői Úti Albert Stadionban. Másnap este ugyanott a Világhírű klasszikusok ? a Concerto Budapest Szimfonikus Zenekar koncertjére kerül sor ugyanitt.

Június 19-én, szombat Ghymes: Álombálom, másnap este 7-kor a Benkó Dixieland Band, Boban és Marko Marković Orkestar és Old Boys koncertjén szórakozhatunk ? tudtuk meg a délelőtti sajtótájékoztatón, a Fradi pályán. A szabadtéri programok 25-26-án (péntek-szombaton) az István, a királlyal zárulnak a Társulat előadásában.

A Fesztivál június 11-én és 13-án (pénteken és vasárnap) este 6-kor Händel: Messiásával indul, közben 12-én, szombaton Orgonahangverseny lesz a Bakáts téri Assisi Szent Ferenc Plébániatemplomban. A fesztivál alatt a III. GyerekArc kiállításra is sor kerül a Művészetek Palotája előtti szabadtéren. Ezt követően június 25-től július 24-ig Kinetikus kép ? közép-európai képzőművészek animációs filmjei című kiállítást láthatjuk a 2B Galériában, a Ráday utca 47-ben.

A nyári fesztivál története

Először 1993-ban voltak szabadtéri előadások a Bakáts téren. Akkor különböző műfajú kamarazenei darabokat mutattak be. Az eseménynek vitathatatlan közönségsikere és nagy visszhangja volt. A jó fogadtatás, nagy érdeklődés indította el az évenkénti nyári fesztivál megrendezésének gondolatát.

A rendezvény 1994-től viselte a Ferencvárosi Ünnepi Játékok nevet. Kezdetben főleg komoly- és könnyűzenei művekből, kis- és nagyzenekari koncertek szerepeltek műsoron, más színházi műhelyekben született produkciókat hívtak vendégként a felépített színpadra, majd szélesedett a paletta. Később táncjátékok balett-előadások műsorra tűzésével bővülve. Kifejezetten a térre rendezett saját zenés bemutatók is megjelentek a programban. Kialakult az össz-előadóművészeti fesztivál.

Az elmúlt években a fesztivál rendezvénysorozatában hagyományosan megrendezésre került templomi koncert, egy-egy szabadtéri könnyű- és komolyzenei koncert, táncjáték, vagy balett előadás, musical- vagy rock-produkció. Az esemény záró előadása a szabadtéri opera bemutató volt.

A fesztivál minden esztendőben június 15-töl július 15-ig terjedő időszakban, Budapest IX. kerületében a Bakáts téren felállított szabadtéri színpadon és az Assisi Szent Ferenc templomban, illetve a templom előtt került megrendezésre.

Nagyságrendi besorolás szerint országos viszonylatban is az elsők közé sorolják ezt a nyári rendezvénysorozatot. A Bakáts téren felépített színpad Pest legnagyobb szabadtéri színpada volt, és jó ideje itt volt látható nyaranta Budapest egyik legnagyobb szabadtéri opera bemutatója.

Tavaly a 15 éves Ferencvárosi Fesztivál programja és helyszíne a szokásostól eltért. A hagyományos Bakáts téri Assisi Szent Ferenc Plébániatemplomban tartott koncertek mellett a Művészetek Palotájában és előtte zajlott a többi rendezvény. Idén a rendezvények nagy része az Albert Stadionban lesz.

Ferencváros és a Fradi kulturális együttműködése

Ünnepélyes keretek között írta alá március 25-én Gegesy Ferenc, Ferencváros polgármestere és Berki Krisztián, az FTC Labdarúgó Zrt. vezérigazgatója azt a megállapodást, melynek értelmében a sportklubot üzemeltető részvénytársaság júniusban hat estére díjmentesen a kerületi önkormányzat rendelkezésre bocsátja az Albert Flórián Stadiont.

A megállapodás eredményeként az önkormányzati támogatású kulturális rendezvényeket összefogó Ferencvárosi Művelődési Központ és Intézményei szervezésében megvalósuló Ferencvárosi Fesztivál nyári rendezvénysorozatának különleges, kiemelt helyszínévé válik az Üllői úti aréna. Az ország legnépszerűbb sportegyesülete és Ferencváros Önkormányzata között létrejött együttműködés célja a kerületi és fővárosi közönség számára különleges kulturális élmény létrehozása, és ? nem utolsó sorban ? Ferencváros közös népszerűsítése.

2 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Fesztivál a stadionban | ZETApress
  2. REVANS a stadionban | ZETApress

Szóljon hozzá!