ZETApress

hírportál

Költészet a Műcsarnokban

A Műcsarnok különleges programmal készül a Költészet Napjának előestéjére. Holnap a Magyar Versmondók Egyesületének közreműködésével 18 órakor kezdődik a Költészetnap a Versszínházzal. A program a belépőjegy megváltásával ingyenes.

A rendezvényen a költészet színpadi formái sorakoznak fel: a klasszikusnak számító szavalás mellett hallhatunk verszenét, valamint előadóest és performansz is lesz az este folyamán. A Műcsarnok Előadótermébe várjuk mindazokat, akik egy rendhagyó élménnyel szeretnének gazdagodni. A rendezvény ingyenes.

Közel 100 magyar művész alkotásai ? festmények, szobrok, grafikák, installációk ? láthatók az Art Fanatics ? Kortárs magángyűjtemények 2. kiállításon, melyet minden korosztály számára ajánlunk. A tárlat kortárs magyar műgyűjteményeket mutat be immár második alkalommal a Műcsarnokban, ezúttal a művész és a gyűjtő közötti kapcsolatra helyezve a hangsúlyt. Az immár szokásos nyitó tárlatvezetést április 11-én, vasárnap 16 órakor tartják.

Egy eddig többé-kevésbé zárt világ kincsei és titkos vágyai tárulnak fel, a gyűjtő ízlése, vonzódása, baráti vagy szakmai kapcsolatai irányította magatartás. A bemutatott gyűjtők között van ismert budapesti galerista és vidéki állatorvos, közgazdász, filmrendező, fotós és két élvonalbeli képzőművész is. Van, aki a közelmúlt történeti metszetét keresi a képzőművészetben, más izgalmat, megtermékenyítő véletlen rátalálást, ismét más főműveket, mert fontosnak tartja, hogy néhány művész pályájának gerince az ő kollekciójában legyen otthon. Egy azonban mindegyiket meghatározza: nem vagyongyarapítás céljából vásárolnak műveket. Ez az attitűd óriási szabadságot ad a gyűjtőnek, hiszen nem a piac által garantált minőséget keresik, hanem az egyéni karakterük szerinti legjobb darabokat ? írta Götz Eszter a Kultúra.hu portálon.

Szóljon hozzá!