ZETApress

hírportál

Vigyázat, ehető!

Európában évente százezer gyerek hal meg környezeti tényezők által okozott betegségekben. A rákos megbetegedések 70%-a valamilyen módon a környezethez kapcsolható: 30%-ban a környezetszennyezéshez, 40%-ban pedig az élelmiszerekhez. Évente 1,1%-al nő a gyerekeket sújtó rákbetegségek száma. Franciaországban a felnőttek esetében ez az arány 93%-al nőtt az elmúlt 25 évben.

A Cévennes-hegység lábánál található kis falu polgármestere úgy döntött, hogy az iskolai étkezdét bio-kantinná alakítja. Megkongatta a vészharangot, hogy a közvélemény és a döntéshozók figyelmét is felkeltse az iránt a felháborító tendencia iránt, amely a gazdasági érdekeket és a profitot a lakosság egészsége elé helyezi.

A francia bio-forradalomról szóló 112 perces dokumentumfilmben megszólaló gyerekek, szülők, tanárok, orvosok, újságírók, gazdálkodók, képviselők, tudósok meglepően nyíltan beszélnek tapasztalataikról, aggodalmaikról és felháborodásukról. Elénk tárják személyes történetüket, leleplezve a visszaéléseket, ugyanakkor javaslatokat is tesznek, természetesen azzal a megjegyzéssel, hogy az érintetteknek felelősséget kell vállalniuk tetteikért.

Tanulságos és felkavaró vallomások ezek, amelyek sürgetik a valósággal való szembenézést. Rendezte: Jean-Paul Jaud, fényképezte: Joel Pierron és Ammar Arhab, zene: Gabriel Yared, vágó: Isabelle Szummny. Bemutató április 22-én, a Föld napján, az Anjou Lafayette forgalmazásában.

2 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Plastic Planet a Közgázon | ZETApress
  2. Kísérlet a Filmtavaszon | ZETApress

Szóljon hozzá!