ZETApress

hírportál

Carte Rouge a Dunán

A trianoni békediktátum igazságtalan és megalázó részletei máig homályosak sokak számára. Az évtizedek tudatos elhallgatásának eredményeként a mai generációk vajmi keveset tudnak erről – láttuk ma 13 órától a Carte Ruoge című új magyar történelmi filmben. Egressy Rita fotói még a díszbemutatón készültek.

A szerződés aláírását megelőző tárgyalásokon a magyar kormányzat mindent megtett az igazságosabb béke érdekében. Gróf Teleki Pál vezetésével a magyar tudósokból álló csapat elkészítette a Kárpát-medence etnikai viszonyait híven bemutató vörös térképet, a Carte Rouge-t, míg gróf Apponyi Albert, a magyar békedelegáció vezetője 1920. január 16-án kapott lehetőséget a magyar elképzelések bemutatására a győztes nagyhatalmak vezetői előtt Párizsban, a francia külügyminisztériumban.

A 51 perces film 1918-től követi végig az eseményeket, amikor Teleki Pál a bolgár front elvesztése után rájön, hogy szükség lesz egy térképre. A 46 perces tv-változat június 11-én keddig idekattintva letölthető a Médiaklikkről.

Szóljon hozzá!