ZETApress

hírportál

Plastic Planet a Közgázon

Toll, üdítős palack, iratgyűjtő, kávés pohár, bevásárló tasak, mélyhűtött élelmiszerek, játékok, cumisüveg. Mindegyik tárgy közös anyaga, vagy borítófelülete a műanyag ? láttuk tegnap este a Földünk, a műanyag bolygó című osztrák-német, feliratos, 95 perces dokumentumfilmben, a Corvinus Egyetem IV. számú előadójában.

Werner Boote tényfeltáró dokumentumfilmje arra tesz kísérletet, hogy felhívja a figyelmünket a műanyag jelenlétére életünk minden területén. A műanyag nem egyszerűen csak hétköznapi tárgyaink alapanyaga, hanem az ipar, az egészségügy területének is meghatározó tényezője. A műanyag rohamos elterjedésével, mindennapos használatával egy időben a kritikai hozzáállás is megszűnt a felhasználókban. Igazából senki sem tudja pontosan milyen hozzávalókból, pontosan milyen technikákkal készítik, továbbá, hogy milyen hatással van környezetünkre, úgy globális, mint személyes szinten.

A Plastic Planet ezeket a szinteket járja végig: kezdve személyes történetével, első találkozásával a műanyag játékok csodájával, tovább a vezető műanyag gyártó cégekkel, kőolaj feldolgozó vállalatokkal, kutatócsoportokkal és a családokkal. Amivel szembetalálja magát az a titoktartás a gyártók részéről, illetve a naiv rácsodálkozás a felhasználók részéről. Boote kérlelhetetlenül világít rá interjúiban azokra az ellentmondásokra és hibákra, amelyről nem tudnak, vagy amelyeket éppenséggel eltitkolnak.

A tavalyi Föld napja kapcsán a veszélyes élelmiszereket láthattuk, idén a műanyagokat. Sok kutatócsoport megállapítja, kutatási eredményekkel támasztja alá, a kőolaj-finomítókban és a műanyaggyárakban rengeteg megbetegedést regisztrálnak, de a népesség figyelmét felhívni senkinek sem áll érdekében. ? Habár Werner Boote eleget tesz néhány Michel Moore féle összecsapásnak, rokonszenves személyisége megnyerő propagandistává teszi ? vallja Jay Weissberg, Variety.

A film nem leplezetten propaganda célzattal készült, fel akarja hívni a figyelmet a műanyag veszélyeire. Az a tény, hogy a műanyag káros az egészségre, és hosszú távon a bolygó ökológiájára is, nem új felfedezés, viszont mindenki csak hallgatólagosan könyveli el. Boote, hasonlóan több kutatócsoporthoz és aktivistához, arra törekszik, hogy a közbeszéd tárgya legyen, hogy tudatos felhasználói legyünk ennek az anyagnak, illetve, hogy hosszú távon a felhasználók nyomására alternatív megoldásokat találjanak a műanyag helyettesítésére.

Boote elszántsága és bátor provokációi mellett a film médiuma és a kreatív dokumentumfilmezés lehetőségei lesznek a meggyőzés eszközei. A tényfeltáró riportok mellett, humoros animációk demonstrálják a kémiai folyamatokat, a betegségek kialakulását, a személyes vonatkozásokat archív felvételek teszik közvetlenebbé. Könnyed hangvételű, de provokatív jellegű kortársalkotást láthatunk,amely nem tanítani, demonstrálni akar, hanem sokkal inkább dialógust kezdeményezni a műanyagkor gyermekei között.

Rendezte és a forgatókönyvet írta: Werner Boote. Fényképezte: Thomas Kirschner. Vágta: Ilana Goldschmidt, Jak Moik, Tom Pohanka, Cordula Werner. Zene: The Orb. Producer: Thomas Bogner. Szereplők: Werner Boote, John Taylor, Peter Lieberzeit, Marques Brown. Magyar szöveg: Somorjai-Dörflein Richard. Forgalmazó: az Anjou Lafayette, az országos bemutatója tegnap volt. A Közgázon megjelent a film osztrák rendezője is, a közönségtalálkozóról hamarosan olvashatnak.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Bolygónkról a Közgázon | ZETApress

Szóljon hozzá!