ZETApress

hírportál

Bolygónkról a Közgázon

A Föld napja kapcsán tegnap este mutatták be a Földünk, a műanyag bolygó című osztrák-német feliratos dokumentumfilmet a Corvinuson, a Közjótett rendezvénysorozatán. A 95 perces tényfeltárást követően Werner Boote osztrák rendező majd? egy órán át beszélgetett a közönséggel.

Megtudtuk, hogy a 2009-ben készült alkotást eddig a német nyelvterület mellett a skandináv országokban is bemutatták ? mi kb. a tízedikek vagyunk a sorban. Több mint 20 országban forgattak, ebből 14-et láthatunk a vásznon. Munkájukhoz sok segítséget kaptak, bár 53 cég elhajtotta őket. A film ötlete már 1999-ben kipattant készítője fejéből, s elsőként a Greenpeace-szel vette fel a kapcsolatot.

A rendező régóta nem iszik műanyag pohárból, s nem vásárol műanyag palackos italokat sem. Vendéglátóitól két üveg magyar bort kapott, melyet természetesen üvegpohárból fog elfogyasztani. A forgatás során egy osztrák családot is sikerült meggyőznie a műanyag használati tárgyak veszélyeire, akik ezért minden műanyag tárgyat kidobáltak a lakásból. A film plakátján őket láthatjuk.

Jó kapcsolatot alakított ki a szupermarketekkel is. Az egyik jelenetben egy nagyáruház polcaira kihelyezett műanyagtermékeket címkézi fel, melyben a plasztik egészségkárosító hatásaira hívja fel a figyelmet ugyanúgy, ahogy az a cigarettás dobozokon is látható. Ezt sem kellett rejtett kamerával felvennie, az áruház ezt jó bulinak tartotta, s partnernek bizonyult hozzá. Werner magával hozott néhány ilyen matricát, s feltette a költői kérdést: Mi legyen velük? Ezt követően kiosztott pár cukornádból készült környezetbarát bioplasztik szatyrot is, mellyel nagy sikert aratott.

A filmet Budapesten a Tabánban és az Urániában láthatjuk, vidéken Cegléd, Kecskemét, Szolnok és Győr mozijai vetítik. A közönségtalálkozón Somorjai-Dörflein Richard, a film fordítója tolmácsolt. A HAKÖSZ rendezvényéről a szomszédos Trapéz Bárba mentünk, ahol a Fenntartható szellemi fejlődés című koncert kezdődött Novák Péterrel. Mivel Boote angolul is jól társalog, itt már tolmács nélkül folytattuk vele a beszélgetést egy korsó finom sör mellett.

Szóljon hozzá!