ZETApress

hírportál

VárMezői Festménymesék

VárMező meghívóMától július 31-én péntekig díjtalanul látogatható az Attila utcai VárMező Galéria Festménymesék című kiállítása, amelyen a SE II. Számú Gyermekklinika Onkológia, Neuro-onkológia és Hematológia Osztályokon fekvő gyerekek meséi és alkotásai hétköznap 9-től 18 óráig, hétvégén 10-16 óráig tekinthetőek meg.

A II. Számú Gyermekgyógyászati Klinikán működő Játszóház Alapítvány változatos rehabilitációs foglalkozásokat szervez a bent fekvő és kezelésüket befejezett daganatos gyermekek számára. 2013. októbertől a klinikán a hosszabb-rövidebb ideig kórházi kezelés alatt álló gyermekek bent tartózkodásának megkönnyítésére művészetterápiás foglalkozáson vehetnek részt hetente egyszer a klinikai Játszóházban.

A terápiás foglalkozások során képzőművészet technikát kombinálnak a csoportvezetők a gyermek pszichodráma módszerével. A foglalkozásokat Soós Dóra pszichodramatista és Marton Vera művészetterapeuta vezetik. Minden héten más-más klasszikus festményt választanak ki a terapeuták, melynek témája érinti a gyermekek élethelyzetét betegségükből adódóan. A kép szimbolikája elősegíti és megkönnyíti a témába való belehelyezkedést, szerepválasztást.

Külső fókuszból indulunk (verbalitás, vizualitás), majd önfeledten a jelmezek segítségével átalakulunk és a közös mesénkbe lyukadunk ki (gyermek pszichodráma), megnyitva ezzel a tudat alatti csatornákat. Az alkalom lezárásaként immár egyénileg, saját világukba elmélyülve egy általunk adott technikával, melyben visszaköszön a fókuszt adó festmény szimbolikája, stílusa, alkotnak egy saját képet a gyerekek a megélt folyamat konklúziójaként (képzőművészet). A csoportterápia fő célja a gyermekek önbizalmának növelése, önmagukba és egymásba vetett hitük megerősítése. A rehabilitációnak különösen fontos része a társas kapcsolatokba történő visszailleszkedés segítése, erősítése. A művészetterápiás foglalkozások a MOL Gyermekgyógyító program keretein belül valósulnak meg.

Szóljon hozzá!