ZETApress

hírportál

Az év természetfotói ? Magyarország 2010

Immár 18. alkalommal hirdette meg Magyarország és a régió legrangosabb természetfotós pályázatát a naturArt ? Magyar Természetfotósok Szövetsége ? írta Radisics Milán az Alexandra Kiadó tegnap 3000 példányban megjelent fotóalbumának fülszövegeként.

A GDF Suez ? Az Év Természetfotósa 2010 pályázat kiírói azokat igyekeztek megszólítani, akik a természet szépségét a fotográfia eme rendkívül nehéz és áldozatos, mégis gyönyörű ágán keresztül szeretnék megmutatni a külvilágnak. Az album címlapján Tóth Zoltán: Kristálykoponya című képe látható. A többi fotót is a könyvből válogattuk.

Kiváló profi és amatőr természetfotósaink ezúttal is kitettek magukért: 227 pályázó mintegy négyezer képpel nevezett a megmérettetésre, s a szakmai zsűri ezek közül választotta ki a 12 kategória díjazott fotográfiáit, valamint azt az összesen 112 képet, amelyeket a Magyar Természettudományi Múzeum hagyományos kiállításán év végéig a nagyközönség is megcsodálhat, s amelyeket ebben az albumban tárunk a természetszerető olvasóink elé.

GDF Suez ? Az Év Természetfotósa 2010

Az idén kettős jubileumot is ünnepel Magyarország és Közép-Európa legfontosabb természetfotós pályázata: az idén éppen húsz esztendős naturArt ? Magyar Természetfotósok Szövetsége immár 18. alkalommal hirdette meg a seregszemlét. Az immár felnőttkorba lépett pályázat szenzációja, hogy a fődíjas Máté Bence egy héttel korábban átvehette a világ legrangosabb természetfotós elismerését is. Bence Londonban a világ legfontosabb természetfotós elismerését, a BBC Wildlife Photographer of the Year nagydíját kapta meg.

A mi magyarországi pályázatunk azonban más területen is kivívta a világ elismerését. Az ezen a területen a világon elsőként alkalmazott elektronikus, internetes zsűrizési rendszer tökéletesen bevált, s a grémium tagjai között óhatatlanul kipattant viták ellenére a végeredmény önmagáért beszél. A ?falra került? 112 fotográfia alighanem a földkerekség bármelyik kiállítóterében megállná a helyét, és nem egykönnyen találhatnánk olyan nemzetközi pályázatot, amelyik versenyezhetne a kollekció minőségével.

A GDF Suez ? Az Év Természetfotósa 2010 pályázat kiírói azokat igyekeztek megszólítani, akik a természet szépségét a fotográfia eme rendkívül nehéz és áldozatos, mégis gyönyörű ágán keresztül szeretnék megmutatni a világnak. Kiváló profi és amatőr természetfotósaink ezúttal is kitettek magukért: 227 pályázó néhány darab híján éppen négyezer képpel nevezett a megmérettetésre. Az idehaza és külföldön egyaránt elismert szakemberekből álló zsűri ezek közül választotta ki a 12 kategória díjazott fotográfiáit, valamint azt az összesen 112 képet, amelyeket a Magyar Természettudományi Múzeum hagyományos kiállításán a nagyközönség is megcsodálhat, s amelyeket ebben az albumban tárunk a természetszerető olvasóink elé.

A pályázatra 12 kategóriában lehetett nevezni: 1. Kezünkben a Föld, 2. A madarak viselkedése, 3. Az emlősök viselkedése, 4. Az állatok viselkedése, 5. Az állatok szemtől szemben, 6. Növények és gombák, 7. Kompozíció, forma és kísérletezés, 8. Tájak, 9. Élet a vízfelszín alatt, 10. Napnyugtától napkeltéig, 11. A természet féktelen energiái, zabolátlan erők és 12. Ifjúsági kategória (felső korhatár 18 év).

A kategóriákon túl pályázni lehetett a Dr. Tildy Zoltán-díjra, amelyet annak a 24 év alatti pályázónak ítéltek oda, aki a legszínvonalasabb kollekciót külte be a Madarak viselkedése kategóriában. Pályázni lehetett továbbá, bármelyik kategóriában, a három leginkább humoros felvételre. Újdonság, hogy azok a kategóriadíjat nyert képek, amelyek a Pannon Ökorégióban készültek, további elismerő oklevelet és a különdíjhoz járó + 1 pontot kaptak; emellett a legszebb magyarországi tájkép is különdíjat kapott.

Az Év Természetfotósa 2010 címet a legkiemelkedőbb kollekciót beküldő egyéni pályázó nyeri el. A zsűri által legjobbnak ítélt felvétel Az Év Természetfotója 2010 díjat kapja. Az ifjúsági kategória győztese Az Év Ifjú Természetfotósa 2010 címet nyeri el. A kategóriák díjazottjai pénz-, illetve tárgyjutalomban részesülnek, és támogatóink ezen túlmenően számos értékes különdíjat is felajánlottak. A díjak összesen mintegy kétmillió forintértékűek.

Máté Bence ? Az Év Természetfotósa 2010

Már kiskorában rabul ejtette a Pusztaszer környéki madár- és vízi világ. 13 éves kora óta fotózik tudatosan a természetben. Elsőként 2000-ben tűnt fel Az Év Természetfotósa pályázaton, amikor Rivaldafényben című, ürgéket ábrázoló képéért Az Év Ifjú Természetfotósává választják. Az ekkor 15 éves fiú pár év alatt a szemünk előtt jut el egészen a szakmai világhírnévig. Bővebb információk idekattintva találhatók.

18 évesen önálló életet kezdett, melynek középpontjában a természetfotózás állt. Tanyára költözött, ahol fotósbázist épített. Fejébe vette, hogy főállású fotós lesz. Egyedülálló tapasztalatokra tett szert, melyek nyomán újszerű látásmóddal és ötletekkel gazdagítja a madárfotózás technikáját. Szélesedő témaválasztásában a madarak mellett egyre gyakrabban találkozhatunk rovarokkal, hüllőkkel, emlősökkel, tájképekkel, sőt víz alatti fotókkal is. Bár ma már a Costa Ricában és Brazíliában kialakított leshelyeire is szervez túrákat, számára a természetfotózás központja továbbra is Magyarország marad.

Kaszás Tamás ? Az Év Ifjú Természetfotósa 2010

A 2010. év Ifjú Természetfotósa 1993. december 22-én született Kazincbarcikán. Az általános iskolát is itt végezte. Jelenleg a miskolci SPIC Művészeti Líceum alkalmazott fotográfus szakán tanul, ahol már sikeresen elvégezte a második évet. Gyermekkorától érdekli a fotózás, komolyabban 5 éve foglalkozik a fényképezéssel, s próbálja a fotózás valamennyi területén kipróbálni magát. Rendszeresen részt vesz fotópályázatokon, és szívesen vállal sok iskolai feladatot is. Amint vallja magáról: ? Kedvenc időtöltésem a természetfotózás, sok időt töltök madarak, állatok fotózásával.

A GDF Suez idén először névadó támogatója az immár 18. alkalommal megrendezett Az év természetfotósa fotópályázatnak ? tudtuk meg a könyvbemutatóval egybekötött tájékoztatón. A pályázat célja ? a természet szépségeinek művészi színvonalon történő bemutatása ? összecseng a GDF Suez célkitűzésével magyarországi természeti értékeinek megőrzésére, bemutatására és közkincsé tételére vonatkozóan.

A GDF Suez energiaágazatának magyarországi leányvállalatai több olyan programot is támogatnak, melyek a környezet megóvását, a zöld élőhelyek fenntartását és fejlesztését szolgálják. Társaságaink egész tevékenységük során törekszenek arra, hogy folyamatosan lépést tartsanak a technológiai fejlődéssel és működésük során a legmodernebb környezetvédelmi technológiákat alkalmazzák, elősegítve ezzel a fenntartható fejlődést.

Befejezés előtt áll legjelentősebb beruházási projektünk, az ország legnagyobb gáztüzelésű erőművének fejlesztése, melynek eredményeként az erőmű egyik blokkjának termelési hatékonysága és kapacitása jelentősen nő, kedvezőbb kibocsátási mutatók mellett. Ezen kívül folyamatban van a termelésből kivont, elavult blokkok bontása is, megszüntetve ezáltal a környezetvédelmi, egészségügyi és biztonságtechnikai kockázatok lehetőségét.

Csiba Péter, a GDF Suez magyarországi főmegbízottja elmondta: ? Büszkék vagyunk arra, hogy támogathatjuk hazánk talán legnagyobb fotópályázat és elősegíthettük, hogy Magyarország természeti szépségeiben minél többen gyönyörködhessenek és fotósaink nemzetközi sikereket arathassanak. Reméljük az idei pályázat is hoz világraszóló természetfotókat!

A GDF Suez Magyarországon

A cég 15 éve van jelen a magyar energiaszektorban, eddig kb. egymilliárd eurót fektetett be Magyarországon. Vállalataiknál 1400 magyar ember talál jó és biztonságos munkahelyet. 2010-től GDF Suez néven több mint 700 ezer fogyasztónak szolgáltat megbízható módon gázt, üzleti ügyfeleiknek villamos energiát és a cégcsoporthoz tartozó Dunamenti Erőmű ? az ország legnagyobb gáztüzelésű erőműve ? adja a magyar energiarendszer biztonságát adó szabályozó kapacitást. A GDF Suez továbbá környezetvédelmi és épületgépészeti területen is jelen van hazánkban.

A GDF Suez-csoport

A világ vezető energiaipari vállalatainak egyikeként, a GDF Suez tevékenysége a teljes energialáncot átfogja a földgáz és elektromos áram területén, továbbá élen jár energetikai és környezeti szolgáltatások tervezésében és értékesítésében. A társaság folyamatosan fejleszti tevékenységeit, megfelelve a kor kihívásainak: az egyre növekvő energiaigények kielégítése, a klímaváltozással szembeni küzdelem és az energiaforrások felhasználásának optimalizálása terén.

A GDF Suez diverzifikált ellátási hátterével, valamint rugalmas és nagy teljesítményű villamosenergia-termelési kapacitásával újszerű energetikai megoldásokat nyújt a lakosságnak, önkormányzatoknak és vállalatoknak egyaránt. A társaságcsoport 55 országban kétszázezer embert foglalkoztat, és több ezer cég, illetve több millió család tartozik elégedett ügyfelei közé. 2009-es bevétele 79,9 milliárd euró volt. A GDF Suez részvényeit Európa legnagyobb tőzsdéin jegyzik Párizsban, Brüsszelben és Luxemburgban. A GDF Suez már második éve lett a világ legnagyobb közszolgáltatója a Forbes Magazin listáján.

2 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Fotózz láthatatlanul! | ZETApress
  2. Orsi az év természetfotósa | ZETApress

Szóljon hozzá!